Kako posneti policijsko nasilje s pomočjo Facebook-a

Amnesty International in varuh človekovih pravic, že dlje časa opozarja na policijsko nasilje, ki se dogaja tudi pri nas. Izgovor policije je, da se to v svetu dogaja še pogosteje. Policiste, ki so vpleteni v policijsko nasilje, pa policija le premesti.

Zato je pomembno, da znamo zavarovati svoje pravice na način, ki ga policisti nikakor ne morejo preprečiti, saj se posnetek predvaja v živo na Facebook-u in ga lahko spremljajo vsi tvoji prijatelji, ki ti bodo najverjetneje z veseljem pomagali in takoj po objavi posnetek zavarovali tako, da si ga prenesejo na svoj računalnik ali ga delijo naprej s prijatelji.

Zato želimo s člankom, Kako posneti policijsko nasilje s pomočjo Facebook-a, ozavestiti in naučiti vsakega oškodovanca ali pričo, da bo v trenutku policijskega nasilja, znal kaznjivo dejanje policistov posneti in ga predvajati v živo na svetovnem spletu.

Kako posneti policijsko nasilje s pomočjo Facebook-a?

  1. Korak: Odprete aplikacijo Facebook na vašem telefonu (android in iPhone).
  2. Korak: Prijavite se v svoj FB profil oz. račun in kliknete na “Live video”
  3. Korak: Napišite nekaj o videu, ki ga boste posneli
  4. Korak: Kliknite na “Go live”

Kako predvajati v živo na Facebooku - Facebook Tutorial

Facebook predvajanje v živo - 8 uporabnih nasvetov

Zgolj snemanje in slikanje ne predstavlja protipravnega dejanja

Recimo, da nekdo očita drugemu, da je neupravičeno in brez privolitve snemal drugega in s tem občutno posegel v njegovo zasebnost, kar naj bi povzročilo njegovo javno prepoznavnost. To ni res, pravi sodna praksa Višjega sodišča v Ljubljani. Zgolj slikovno snemanje določene osebe brez njene privolitve še ne predstavlja protipravnega ravnanja, ampak mora biti poseg v zasebno sfero takšen, da vsebina posnetka prizadene posameznika, ter izdaja karkoli iz njegovega osebnega življenja oziroma ga žali ali smeši.

Kaj je občuten poseg v zasebnost

Stališče iz sodne prakse je, da mora slikovni posnetek predstavljati občuten poseg v zasebnost, ki pa bo nastal takrat, ko bo to prizadelo oškodovanca, bodisi, da so ti posnetki žaljivi, smešni, da izdajajo karkoli iz njegovega osebnega življenja in podobno. Na primer, da so bili sporni fotografski posnetki objavljeni v tiskani in internetni izdaji. Stališče slovenske sodne prakse je, da ta opis konkretizira le izvršitveno ravnanje, ki se očita obdolžencu, in sicer prikazovanje spornega posnetka tretjim osebam oziroma omogočanje, da se le-te s posnetkom seznanijo. Ne konkretizirajo pa občutnega posega v zasebnost oškodovanke, ker vsebina posega v zasebnost ni razvidna. Izvršitveno ravnanje samo po sebi še ni kaznivo dejanje po 138. členu KZ-1, to postane šele, ko je s posnetkom občutno poseženo v zasebnost oškodovanca, pri čemer pa, kot je že bilo poudarjeno, morajo okoliščine, zakaj je šlo za občuten poseg v zasebnost, biti v opisu konkretno navedene.

Snemanje kaznivega dejanja brez privolitve je zakonito in se lahko uporabi za kazenski pregon, tudi uradnih oseb

Fotografiranje obsojenke in posredovanje fotografij organom pregona zaradi kazenskega pregona obsojenke pomeni poseg v obsojenkino pravico do zasebnosti oziroma do lastne podobe iz 35. člena Ustave, ki upravičencu daje možnost prepovedati nadaljnjo uporabo slik, oziroma posnetkov na katerih je posnet. Vendar pa je bil poseg v obsojenkino pravico do zasebnosti v konkretnem primeru dopusten, saj so fotografije, ki jih je sodišče upoštevalo kot dokaz, nastale v trenutku obsojenkinega izvrševanja kaznivega dejanja ogrožanja varnosti po prvem odstavku 135. člena KZ-1, torej pri obrambi oškodovankine pravice do osebne varnosti, pravice, ki jo vsakomur zagotavlja Ustava v 34. členu.

Slednje pomeni, da lahko vsak, ki mu je kršena ustavna pravica s kaznivim dejanjem izvršenim nad njim, to dejanje tistega, ki ga izvaja tudi posname. Teh posnetkov sicer ne sme javno objaviti, vendar pa jih lahko uporabi za kazenski pregon na sodišču.

Snemanje policijskega nasilja s pomočjo Facebook-a

Snemanje policijskega nasilja s pomočjo Facebook-a, je tako v Republiki Sloveniji nezakonito, saj najverjetneje posega v “že kakšno” pravico uradne osebe (zaščita državnih interesov, uradnikov, policistov…). Zato tisti ki to stori prevzame tudi odgovornost za svoje dejanje, če pride do kazenskega pregona, saj bodo posnetek posnet in objavljen preko Facebook-a, videli vsi njegovi prijatelji.

Je pa tu pomembno drugo dejstvo, tudi za razvoj sodne prakse in pravne države, t.j. ali na primer nasilje policistov nad državljani nasprotuje ustavni pravici ljudi do varnosti v državi in ali je snemanje takšnega dogodka zakonito. Torej, ugotovili smo da samo snemanje ni kaznivo, če je s tem kršena katera od naših ustavno zagotovljenih pravic. Nezakonita pa je objava takšnih posnetkov na spletu ali socialnih omrežjih. Vendar pa tu nastane problem kako tak posnetek zavarovati na svojem telefonu, glede na to, da vam policisti, če vas opazijo snemati, lahko takoj zaplenijo mobilni telefon in tako izgubite edino kopijo policijskega nasilja, ki je obstajala. Temu pa se je mogoče izogniti, le s takojšnjo objavo na spletu, saj tu država in organi pregona ne morejo in tudi ne znajo hitro ukrepati, kar smo v preteklosti že vidli tudi v praksi. Na ta način pa zelo učinkovito pred policisti zavarujemo svoje dokaze, kar pa je pri nas nezakonito.

Kako posneti policijsko nasilje s pomočjo Facebook-a (Viri:)

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj