Žalostna a resnična zgodba starejšega gospoda živečega v prelepi podalpski državici Sloveniji

Gospod star slabih 80 let se je nekega dne peljal po cesti verjetno pod vplivom alkohola, saj je zavdarjal po starem sodčku (alkoholiziranosti sicer niso dokazali, prav tako ne, da bi vozil pod vplivom drog, tudi razloga zakaj naj bi bil ustavljen niso podali), ura je bila okoli desete zjutraj, ko nepričakovano z vsem hrupom zaustavi policijska kontrola. “Kazenki postopek” proti vinjenemu starču steče in ker starček dobro ve, da “nima smisla pihati”, saj je storil veliko napako, da se je sploh vsedel za volan in s tem ogrožal varnost sebe in vseh okoli sebe je vljudno preizkus alkoholiziranosti odklonil, ter zapisnik tudi podpisal. Starček je takoj prejel kazen zaradi odklonitve 1.200,00 EUR (+230,00 EUR sodne takse + 18 kazenskih točk + začasni odvzem voznuiškega dovoljenja + prepoved nadalnje vožnje).

Ojoj, katastrofa!

Policist je postal najverjetneje “užaljen”, saj starček ni izgovoril pravilno, ko je zavrnil alkostest (ne pozabimo da je bil starček vinjen in je najverjetneje jecljal, saj stavek, ki ga je sam policist navedel v obdoljžilnem predlogu ni v nobenem pogledu nesramen ali nespoštljiv ali karkoli podobnega), mu policist kljub že izrečenim kaznim zaradi odklonitve, odredi še preizkus z napravo za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu, ker se mu je zazdelo, da bi lahko bil tudi pod vplivom prepovedanih drog, ter mu izda za isti prekršek, še enkrat isto kazen 1.200,00 EUR (+230,00 EUR sodne takse + 18 kazenskih točk + začasni odvzem vozniškega dovoljenja + prepoved nadaljnje vožnje).

Nezakonito? Odvisno koga vprašaš!

Vendar ker starček že tako komaj živi s svojimi prejemki in ker je pravkar dobil kazen 2.860,00 EUR nima sredstev za plačilo pravne pomoči, ne ve da mu je bila strojena krivica (pravično kazen za svoj prekršek je dobil že prvič), ne uveljvalja svojih pravic in je tako nezakonito, krivično prejel dvojno kazen. Najzanimivejše pa je to, da sodnica te nepravilnosti ni ugotovila (2x kazen po istem členu zakona za en prekršek). Ne pozabimo naloge sodnikov? Da razsodijo v skladu z zakonom, kjer spoštujejo vse človekove pravice, etična in moralna načela, sodba pa mora biti zakonita in pravična. Kaj menite vi? Je slovenija pravna država?

V zadevi je bila vložena pobuda za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti, odgovor je v pričakovanju.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj