Minister za zdravje je na podlagi drugega odstavka 15. člena Pravilnika o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil, objavil seznam pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti na območju Republike Slovenije.

Voznik lahko kontrolni zdravstveni pregled opravlja pri pooblaščenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti v katerem koli zdravstvenem domu!

Kontrolni zdravstveni pregled mora opraviti voznik, kateremu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje ali mu je bila izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. V zdravniško spričevalo pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti navede ustrezen program, ki a mora voznik opraviti glede na storjen prekršek in glede na zdravstveno stanje voznika. To so lahko ali edukacijske delavnice ali psihosocialne delavnice ali pa varna vožnja.

Voznik, ki je nezmožen za vožnjo motornega vozila ali ima omejitve

Voznik, ki je začasno telesno in duševno nezmožen za vožnjo motornega vozila oziroma mu je pravica za vožnjo motornega vozila omejena na določen čas ali za posamezne kategorije, mora pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti v zdravniško spričevalo iz prejšnjega odstavka navesti obdobje omejitve. Kadar je voznik nezmožen za vožnjo motornega vozila, mora to sporočiti sodišču, da le ta odločitev o odložitvi izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja odloži za dobo največ enega leta. V tem času mora voznik ponovno opravlja kontrolni zdravniški pregled in ga znotraj tega roka predloži sodišču, katero bo potem odločalo o tem ali se predlogu za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ugodi. Voznik, ki tega ne naredi pravočasno, bo izgubil vozniško dovoljenje in ga bo moral opravljati ponovno.

Voznik, ki opravil ponovni zdravstveni pregled več kot 30 dni pred potekom obdobja omejitve, se zdravniško spričevalo ne upošteva. Zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu velja 6 mesecev.

Ugovor zoper zdravniško spričevalo

Voznik, ki se ne strinja z zdravniškim spričevalom o telesni in duševni zmožnosti za vožnjo motornih vozil, lahko v roku 15 dni od izdaje zdravniškega spričevala zahteva ponovni zdravstveni pregled pred posebno zdravstveno komisijo, ki po opravljenem zdravstvenem pregledu izda zdravniško spričevalo. Kopijo zdravniškega spričevala komisija pošlje upravni enoti, kjer ima kandidat za voznika oziroma voznik motornega vozila prebivališče. Mnenje komisije iz prejšnjega odstavka je dokončno.

Kontrolni zdravstveni pregledi, OBVESTILO VOZNIKOM

Na pregled se naročite čim prej

Na pregled se naročite čim prej in s klicem ne odlašajte, ker so čakalne dobe dolge tudi 2 meseca in več. Preden odidete na kontrolni zdravstveni pregled poskrbite, da bo vaš osebni zdravnik, na medicino dela, kjer ste naročeni na kontrolni zdravniški pregled, poslal vaš zdravstveni karton. Praviloma zdravstveni karton zahteva pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti, vendar se je dobro o tem prepričati, ko se boste naročili na pregled. Osebni zdravnik lahko namesto da pošlje celoten zdravstveni karton izda Zdravniško potrdilo, vendar se je v praksi izkazalo, da 99% zdravnikov tega ne ve (niso še slišali za to možnost), ne želi narediti ali pa ne zna narediti. Točen odgovor tukaj ni jasen.

Na kontrolni zdravstveni pregled morate:

 • priti tešči in
 • s seboj prinesti dokument, na podlagi katerega vam je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje (sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja ali sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja ali sodbo sodišča).
 • s seboj morate imeti zdravstveno kartico;
 • veljavni osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list);
 • očala ali kontaktne leče, če jih nosite ali jih imate predpisane ter zadnji izvid okulista ali podatke o dioptriji vaših očal ali leč;

Uporabni nasveti:

Če vam je bilo vozniško dovoljenje odvzeto zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, je izjemno pomembno, da se pripravite na kontrolni zdravniški pregled, tako da ne pijete alkoholnih pijač, ter prenehate z uporabo drog. Priporočljivo pa je da naredite tudi razstrupljanje telesa s katero od priznanih metod ali z opisanimi v sledečih novicah – Razstrupljanje telesa ali detoksikacija , Razstrupljanje telesa z štirimi dopolnjujočimi metodami , Razstrupljanje telesa – Marihuana , Enostavno razstrupljanje in čiščenje jeter pred kontrolnim zdravniškim pregledom , Zahtevno razstrupljanje in čiščenje jeter pred kontrolnim zdravniškim pregledom .

Tu je pomembno saj se nekatere snovi pri redni uporabi iz telesa izločijo tudi šele po 3 tednih. Zato vam svetujemo, da ne uživate alkohola in drog, ter sami poskrbite za razstrupljanje telesa.

VIRVarstvo vozniške
Prejšnji članekOptimizacija spletne strani
Naslednji članekVelika moč zgodbe, UX Design

9 KOMENTARJI

 1. Obveščamo vse bralce, da je dne 18.06.2019 bil objavljen popravek Zakona o voznikih, po katerem lahko kandidati opravljajo kontrolni zdravniški pregled pri katerikoli zdravstveni ustanovi, ki je pooblaščena.

  • Pozdravljeni,

   Kontrolni zdravniški pregled se lahko opravlja kjer koli pri pooblaščenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti.

   Seznam pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti – https://www.indigonovice.si/seznam-pooblascenih-izvajalcev-zdravstvene-dejavnosti/

   Dejstvo pa je, da zdravstvene ustanove “z izgovorom o izrednih razmerah zaradi COVID 19” nezakonito, dajejo prednost lokalnim kandidatom, zaradi česar se pojavljajo samo dodatne težave in vedno daljše vrste, saj nekateri zdravstveni domovi opravljalo kontrolne zdravniške preglede na tak način, da imajo kandidati samo dodatne stroške, hkrati pa se zaradi raznih dodatnih pregledov in dokazovanja abstinence, rok v katerem boste prejeli vozniško dovoljenje nazaj še podaljša (lahko tudi za 3 mesece).

   Lep pozdrav,
   Ekipa iNdigoNovice.si

 2. Pozdravljeni,

  Hvala za odgovor. Partner se je danes naročil na pregled v zdravstvenem centru Aristotel. Naročen je 07.07.20. Zanima pa me, če ima kdo izkušnje od tam in predvsem kakšna je cena. Hvala za odgovor.

 3. Še eno vprašanje, a se mogoče ve kakšne druge dokaze je treba priložiti?

  Na kaj pa vas sodišče ne opozori

  Tu pa nastane težava, saj sodišče v obvestilu ne opozori voznika, da mora k predlogu za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja priložiti tudi druge dokaze, na podlagi katerih se sodišče potem odloči ali je za varnost v cestnem prometu nujno potreben izrek sankcije prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ali ne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj