Policija ima vsak teden akcijo ALKOHOL 0,00 mg/g v izdihanem zraku

Več varnosti na cesti s Policijskimi kontrolami 0,00 

Policija vseskozi skrbi za večjo varnost na cesti in različnimi akcijami tako, kot je ena izmed njih -Slovenija piha 0,0. V tem času policisti po vsej Sloveniji poostreno preverjajo, ali vozimo pod vplivom alkohola. Z akcijo Slovenija piha 0,0 si lahko zagotovite svojo karto in jo popihate na koncert.Akcija temelji predvsem na konstantnem poudarku, da bodimo odgovorni vozniki in poskrbimo za varno udeležbo v prometu.

Spodbujanje prometnega varstva 

Policija ima vsak teden akcijo ALKOHOL 0,00 mgg v izdihanem zraku
Število mrtvih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, https://goo.gl/c7FYs8

Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnim organizacijami, že več let zapored organizira akcijo Slovenija piha 0,0, s katero želi spodbujati prometno varstvo tako, da nagradi spoštljive voznike, ki so vzor drugim in se ravnajo po predpisih.

Alkohol v prometu in številne nesreče 

Eden ključnih problemov, povezanih  z alkoholom, je tudi vse večje število prometnih nesreč. Ministrstvo za zdravje opozarja, da statistični podatki kažejo, da približno vsaka tretja smrtna žrtev prometnih nesreč v EU nastane kot posledica uporabe alkohola, kar pomeni približno 17.000 smrtnih žrtev letno. Posebej izpostavljeni tveganju za smrt v prometni nesreči so mladostniki med 18 in 24 letom starosti (47%), medtem ko ocene kažejo, da sta dve tretjini udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, stari od 15 do 34 let, pri tem pa je večina moških (96%). Države EU skušajo slediti evropskemu akcijskemu programu za varnost v cestnem prometu, ki poudarja potrebo po skladni zakonodaji v vseh državah članicah, ter nujnost, da vse države članice dosežejo enako raven uveljavljanja zakonodaje kot najuspešnejše (npr. skandinavske države).

Policija ima vsak teden akcijo ALKOHOL 0,00 mg/g v izdihanem zraku

Zakonsko dovoljena koncentracija alkohola v krvi je 50 mg alkohola na 100 ml krvi (0,5 promila ali 0,24 mg alkohola v litru izdihanega zraka)

Problematika alkohola v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa je alkohol in alkoholiziranost v prometu eno izmed prioritetnih področij, kjer si zastavljajo 2 osnovna cilja:

 • zmanjšanje števila prometnih nesreč z soudeležbo alkohola,
 • zmanjšanje števila mrtvih in hudo poškodovanih.

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo prometa v okviru akcije opozarja in osvešča vse udeležence v prometu, da je sodelovanje v prometu pod vplivom alkohola resno tveganje za nastanek in udeležbo v prometni nesreči.

Posledice uživanja alkohola in vključevanje v promet 

Alkohol uživamo zaradi njegovih učinkov in zaradi socialnih pomenov, ki mu jih pripisujemo. Alkohol je snov, ki »čarobno« spremeni svet, saj učinkuje na naše telo oziroma na naša čutila tako, da doživljamo našo okolico na spremenjen način. Alkohol je legalna droga, ki večina odraslih posameznikov ni v zadostni meri kritična do varljivosti učinkov uživanja le-tega, zato lahko pride do zlorabe alkohola.

Težave pri vožnji pod vplivom alkohola 

Do težav pri vožnji pod vplivom alkohola pride, ko pride do toksičnih učinkov alkohola na posameznika. Alkohol je legalna droga, ki vpliva na voznikovo ravnanje. V raziskavah, ki so jih naredili v tujini, so ugotovili, da alkoholne pijače začnejo slabeti vozniške sposobnosti, podaljšuje se reakcijski čas in povečuje se število napačnih odločitev. Z večanjem koncentracije pa se negativne posledice povečujejo. Dovoljena meja za običajne voznike je 0,24 g alkohola na liter izdihanega zraka ali 0,5 grama alkohola na kg telesne teže, za začetnike, poklicne voznike in druge posebne skupine voznikov pa je zahtevana popolna treznost.

Alkohol in njegov vpliv na posameznikovo sposobnost sodelovanja v prometu   

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa opozarja, da alkohol pomembno vpliva na posameznikovo dojemanje sveta, saj zmanjšuje posameznikovo sposobnost samokontrole. V začetku alkohol povzroči dvig aktivnosti, zato se lahko posameznikovo vedenje kaže kot bolj pogumno, tvegano. Nato sledi upad ter številne težave v funkcioniranju posameznika. V spodnji tabeli so naštete glavne posledice na vozniške sposobnosti.
Učinki alkohola, pomembni za varno sodelovanje v prometu in vožnjo so:

 • vid in zaznavanje: zoženje vidnega polja, zmanjša odpornost na bleščanje, oslabi sposobnost prepoznavanja različnih odtenkov svetlobe, zmanjša zmožnost očesne leče na prepoznavanje barv – posledično tako vpliva na zaznavanje gibanja, globine, dojemanje oddaljenosti/bližine,
 • motorika: upočasni hitrost odzivanja in spremeni doživljanje časa,
 • samodojemanje: samoprecenjevanje, odsotnost uvida v oslabljeno delovanje čutil , daje občutek poguma pri obvladovanju stvari, ki se jih človek loti v opitem stanju,
 • čustvena stanja: spodbudi negativno doživljanje, ki je ob dolgotrajnem pitju stopnjevano do resnih in globljih čustvenih težav, t.j. običajno znatno povišano doživljanje depresivnosti, ki ima pomemben učinek na posameznikovo funkcioniranje.

Koncentracija alkohola je odvisna od vsakega posameznika in od:

 • telesne teže,
 • spola,
 • hrane, ki jo posameznik zaužije,
 • količine popitega alkohola,
 • kako dolgo že posameznik uživa alkohol.

Koncentracija alkohola v krvi se lahko meri preko:

 • analize količine alkohola v  izdihanem zraku, ki jo merimo z etilmetrom (alkotester je indikator),
 • analize krvi in urina.

Koncentracija alkohola g/kg krvi in posledice le-tega: 

Policija ima vsak teden akcijo ALKOHOL 0,00 mgg v izdihanem zraku
Pregled učinkov alkohola na vozniške sposobnosti, https://goo.gl/c7FYs8

Policija ima vsak teden akcijo ALKOHOL 0,00 mgg v izdihanem zraku

Nenazadnje ubija tudi pisanje sporočil med hojo (texting and walking)

Da ne bo vse tako črno, kot to vidi slovenska policija, pa opozarjamo tudi na nevarnost, ki na vas preži vsak dan, tudi ko niste na cesti. V nevarnosti ste vsakokrat, ko pišete sporočila med hojo!

https://www.youtube.com/watch?v=_KQoYiCAhZE

Policija ima vsak teden akcijo ALKOHOL 0,00 mg/g v izdihanem zraku (Viri):

VIRVarstvo Vozniškega Dovoljenja
Prejšnji članekJoga v vsakdanjem življenju
Naslednji članekPrekršek v času preizkusne dobe, še je rešitev!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj