Fikus Benjamin ali Benjaminovec (drobnolistni) je zelo popularna zelena sobna rastlina. S svojimi leno belimi listi bo posrbel za prijeten ambient doma ali v pisarni. Potrebuje zelo malo nege, kar pomeni, da je primeren tudi za ljudi, ki niso ljubitelji okrasnih raslin, saj uspeva tudi z manj vode. Fikus Benjamin (drobnolistni Fikus) prihaja iz območja od Himalaje prek Indije vse do Avstralije. Rod Fikusov obsega skoraj 800 vrst.

Fikus Benjamin ali Benjaminovec drobnolistni

Lega in rastišče

Fikus Benjamin rad toplo okolje, nekje med 18 in 30 stopinj, ter dovolj vlage (50%). V kurilni sezoni in poleti, ko je v zaprtih prostorih suh zrak ga moramo redno pršiti z vodo in več zalivati, sicer ga zalivamo raje manj kot več.Če ga postavimo na prepih lahko začnejo odpadati listi, prav tako se to lahko zgodi, če rastlino prestavimo.

Zalivanje in gnojenje

Fikus Benjamin, velikosti, kot je na sliki desno, zalivamo enkrat na teden. Poleti ga zalijemo enkrat na teden z 2,5 dl vode in pozimi z 0,7 dl vode. Škoduje mu presuh in prevroč zrak, temen prostor ali prepih, nizka temperatura, prepogosto zalivanje. Takrat Fikus Benjamin ali Benjaminovec (drobnolistni)začnejo listi rumeneti in odpadati. Rastlini prija pogosto škropljenje listov.

Če rastlino zalivamo preveč, postanejo listi na robovih rjavkasti ali odpadejo in bo kmalu začela izgubljati liste, še posebno če voda v posodi zastaja. Takrat lahko steblo na dnu prične gniti. Če rastlino zalivamo premalo listi upadejo, se sušijo in odpadejo.

Od pomladi do jeseni jo gnojimo enkrat na mesec, drugače jo gnojimo na dva meseca.

Nega

Manjše rastline v majhnih posodah presadimo vsako leto, starejše pa pa na vsake  2- 3 leta. Zemlja za Benjamina naj bo sestavljena iz enakih delov šote, ilovice in peska. Pesek naj bo na dnu lončka, zato da voda lažje odteka.

Razmnoževanje

Fikus Benjamin lahko vzgojimo s podtaknjenci iz mladih in zrelih poganjkov, dolgih vsaj 10 cm. Podtaknjenec Benjamina postavimo na toplo, vendar ne na direktno sonce (potrebuje od 25 do 30 °C), da poženejo koreninice, ter ga nato presadimo. Podtaknjence delamo poleti (oz. odvisno od vremena, saj mora biti toplo). Nove rastline je mogoče pridobiti tudi z metodo zračnega grebeničenja.

Bolezni in škodljivci

Fikus Benjamin ali Benjaminovec drobnolistni napadajo tripsi (tudi resokrilci, resarji), pršice in kaparji (rastlinojede žuželke). Doleti ga lahko gnitje korenin (velikokrat zaradi preveč zalivanja) ali odpadanje listov. Če je zrak pesuh ga lahko napade tudi rdeči pajek.

Opozorilo!

Pri delu z rastlino moramo upoštevati, da rastlina izloča lepljiv mleček, ki draži kožo in pušča madeže na blagu. Rastlina je strupena in povzroča alergije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj