Majaron je vrsta Origana (Origanum majorana ali Majaron), je tako rekoč starejši brat origana in ga poznamo tudi pod imeni vrtni, sladki origano in dobra misel. Zmeda pri imenu je nastala, ker so nedavno botaniki premestili Majaron iz rodu Origanum v samostojen rod Majorana. Majaron ima občutno bolj milo in nežno aromo kot origano, v primerjavi z njim je njegov okus manj oster in bolj sladkast. Okus majarona se dobro poda k različnim jedem. Uporablja pa se tudi kot zdravilno zelišče (čaj, olja…). (Vir)

Origanum majorana ali Majaron

Nega in vzgoja

Majaron sejemo marca, ter jih presadimo na prosto meseca maja. Kalitev in rast sta počasni, zraste pa do 25 cm visoko razvejano zelišče. Pobiramo ga od julija naprej (pred cvetenjem). Majaron večkrat porežemo 5 cm nad zemljo. Ker je zelo občutljiv na mraz ga moramo v hladnejših krajih čez zimo umakniti v hišo. Mlade rastline pa je potrebno stalno vlažiti. Grmički Majarona potrebujejo svetlobo in toploto. (Vir)

Uporaba

Njegova nežna aroma se dobro poda h krepkim zimskim jedem, npr. krompirjevi juhi ali težji mesni hrani. Odličen je v jedeh iz zelja in stročnic, njegova blago sladka aroma pa pride dobro do izraza tudi v solatah in svežem siru.

V Grčiji in Italiji so majaron uporabljali tudi, kot zdravilno zelišče. Veljal na bi kot spodbujevalec spolne sle. V ljudski medicini se je čaj majarona uporabljajo predvsem proti senenemu nahodu in za pospešitev prebave. Majaron je znan tudi kot “žensko” zelišče in se uporablja pri lajšanju težav pri menstruaciji. Po Ayurvedi (tradicionalna Indijska medicina, starodavna znanost o ohranjanju zdravja, znanje o življenju) naj bi segreval, zmanjševal vato in kapho, ter povečeval pitto. Po Tradicionalni Kitajski medicini (TKM) naj bi iz glave in pljuč izločal vlažnost in sluz, hkrati greje vranico, želodec in maternico, ter premika krvni in jetrni či.(Vir)

Čaj

Origanum majorana ali Majaron (vrtni, sladki origano, dobra misel)
Origanum majorana ali Majaron (vrtni, sladki origano, dobra misel)

Eno do dve čajni žlički posušenega Maujarona prelijemo z vrelo vodo, ter pustimo 5 minut, nato ga precedimo. Priporočene so ena do dve skodelici na dan. Čaj pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah, ter boleznih povezanih z žolčem in mehurjem. Čaj je učinkovito sredstvo proti driski, pomanjkanju teka in napenjanju, pomaga pri prehladu s kašljem in sluzjo, ter pomaga pri živčnih obolenjih, glavobolu in nespečnosti. Čaj lahko tudi inhaliramo, ter tako lajšamo težave pri angini, bronhitisu in astmi

Olje in mazilo

Mazilo pripravimo tako, da 3 do 4 žličke zmletega majarona prelijemo z dvema žlicama alkohola, posodo pokrijemo in počakamo eno uro, dodamo dve žlici masla, vazelina (nevtralen, dobi se v lekarnah), ali svinjske masti (ima neprijeten vonj pri kuhanju), ter v vodni kopeli med mešanjem segrevamo 10 minut. Mazilo precedimo skozi bombažno krpo in ga prelijemo v manjši kozarec za vlaganje. Shranimo ga v hladilnik in uporabljamo hladnega. Na novo ga pripravimo vsake 4 tedne.

Druga metoda je da Majarnon cvreš v maslu (vazelinu ali svinjski masti) od 20 do 30 min, pri tem je potrebno paziti, ker se precej peni, odstavite, pustite 24 ur, še enkrat pogrejete, precedite in še toplo pakirate.

Priprava olja je enostavnejša. Nasekljamo od 3 do 4 žlice svežega majarona in ga zmešamo v pol skodelice olja. Olje pustimo na toplem mestu stati od 3 do 4 tedne, ter ga nato precedimo in prelijemo v temno stekleničko. Pripravka uporabljamo za blažitev bolečin v sklepih in mišicah. (Vir)

Veš o Majaronu…

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj