Aloe Arborescens, drevesasta aloja, zdravilna aloja je substropska sukulentna (ki izredno dobro prenaša vroče in suhe prostore) rastlina iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae). Doma je v Afriki v Natalu, Cape Provinci v Južnoafriški republiki in Malaviju.

Znana, kot že omenjeno, je tudi pod imeni drevesasta aloja, zdravilna aloja in krokodilov jezik.

Aloe Arborescens, drevesasta aloja, zdravilna aloja

Nega

Je enostavna rastlina za vzgojo. Gojena zraste dober meter v višino in se kmalu razveja. Poleti jo vzgajamo kot zunanjo rastlino, pozimi pa jo prezimimo podobno kot kaktuse, v hladnem (med 5 in 10 stopinjami celzija) in svetlem prostoru z občasnim zalivanjem. Med letom, ko je rastlina na prostem, moramo poskrbeti, da je na sončni legi, vendar ne na direktnem soncu. Rastlina bo sicer na direktnem soncu tudi uspevala, vendar se bodo spodnji listi sušili in bomo tako po nepotrebnem uničili liste za uživanje in uporabo.

Za zalivanje uporabljajmo deževnico in se izogibajmo zalivanju Aloe z vodo iz vodovoda (ker vsebuje klor), kot to velja za večino rastlin. Zalivamo jo enkrat tedensko v lepem vremenu, v slabem vremenu pa še redkeje. Pozimi, ko je spravimo v zaprte prostore jo zalivamo 1x na dva meseca, saj ne potrebuje vode. Če se listi obrnejo proti vrhu in enakomerno razporejeni na stran pomeni da jo zalivate preveč in bo najverjetneje segnila.

Bolezni in škodljivci

Aloe Arborescens lahko napadejo tripsi, uši ali rdeči pajki (Tenuipalpus cactorium). Kadar se pojavijo bolezni ali jo napadejo škodljivci je to znak neustrezne vzgoje. Kadar jo napadejo škodljivci jih lahko odstranimo ročno.

Vzgoja

“Podtaknjence” naredimo iz 2 do 3 leta stare rastline, ki ima manjše “vejice”, ki rastejo iz stebla rastline ali iz korenin. Poganjke spomladi odstranimo in presadimo v majhne lončke. Veliki morajo biti vsaj 10 cm (to je pri starosti 1 leto ali več)

Gnojenje aloe

Kadar Aloe uporabljamo v zdravilstvu je z umetnimi gnojili nikakor ne gojimo. Takšno Aloe gnojimo z naravnimi gnojili, kot je na primer koprivnica.

Aloe Arborescens kot gnojilo

Aloe se uporablja tudi za gnojenje. Njene učinkovine namreč na rastline delujejo podobno kot na ljudi. Za gnojenje se najprej porabijo slabi listi, saj iz dobrih lahko naredimo zdravilne pripravke. Gnojilo je naravno zato ga lahko uporabljamo za vse rastline in je primerljivo gnojilom iz kopriv.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj