Aditive, najdemo danes v vsej kupljeni hrani, pijači, prehranskih dopolnilih in zdravilih, lahko pa bi še naštevali. Ker le redko kdo ve, kaj razne številke in oznake pomenijo, smo v članku “Emulgatorji in aditivi, prehranski dodatki” vse neznanke raziskali in razložili.

Aditivi, prehranski dodatki

Aditiv je kemični dodatek živilu, ki se uporablja za konzerviranje, zgoščevanje, razredčevanje, obarvanje ali dodajanje okusa živilu. Na vsaki embalaži živila morajo biti navedeni vsi aditivi ali emulgatorji, ki so bili uporabljeni pri proizvodnji. Oznake aditivov in emulgatorjev so zapisane kot »E***« (E500, E587…).

O vplivu aditivov in emulgatorjev na človekovo zdravje pa je le malo znanega oz. je uporabnikom le malo mar ali so ti aditivi in emulgatrorji zdravi ali celo zdravju zelo škodljivi. Nekatere raziskave so pokazale, da so posamezni aditivi zdravju zelo nevarni in škodljivi.

Aditive lahko razdelimo v skupine:

Barvila (E100-E181) – Barvila se dodajajo živilom v primerih, ko naravne barve v samih živilih ne prenesejo tehnološke obdelave, ali pa so obarvana samo zato, da so privlačnejšega izgleda.

Prezervativi (E200-E290) ali sredstva za konzerviranje – podaljšujejo rok uporabnosti živil oz. preprečujejo, da bi se živilo pokvarilo zaradi plesni, bakterij in drugih organizmov.

Kisline, Antioksidanti, Mineralne soli (E296-E385)Kisline, ki so dodane po navadi zaradi okusa, lahko pa tudi kot antioksidanti in sredstvo za konzerviranje. Najpogosteje uporabljena v domači kuhinji je kis, poznamo pa še citronsko kislino, jabolčno in mlečno kislino. Antioksidanti, se uporabljajo za konzerviranje in preprečujejo oksidacijo živil, preprečujejo tudi žarkost maščobe, preprečujejo nastanek nezaželenih priokusov ali vonja, vzdržujejo okus in prehransko vrednost, predvsem esencialnih maščobnih kislin in vitaminov (A in C), poskrbijo da se sadje in zelenjava ne razbarvata.

Rastlinske smole, Emulgatorji, Stabilizatorji itd. (E400-E495)Emulgator je snov, ki povzroča in pospešuje nastanek emulzije. Emulgatorji imajo kot molekule značilno kemijsko zgradbo, del molekule je hidrofilen (se topi v vodi), drug del pa lipidotopen (topi se v maščobah). V emulziji se molekule razporedijo tako, da so polarni deli molekul usmerjeni proti vodni fazi, nepolarni repi pa štrlijo v oljno fazo. Na ta način so emulgatorji razporejeni med vodno in oljno fazo in znižujejo medfazno napetost, ki je glavni vzrok nestabilnosti emulzij. Glede na kemijsko naravo hidrofilnega dela emulgatorje delimo na: – anionske, – kationske, – neionske. Olje in voda se zelo težko mešata, če pa dodamo emulgatorje, lahko kaj kmalu naredimo »lahko« majonezo ali biskvit brez jajc. Naravni emulgatorji so encimi in fosfolipidi. Mleko na primer je lep primer naravnega emulgatorja, ker je glede na kemijsko sestavo mleko mešanica maščobnih kapljic razpršenih v vodi. Tudi jajca so vrsta emulgatorja, saj vsebujejo lecitin. Stabilizatorji so sredstva za zgoščevanje in želeji, ki dajejo živilom trdnejšo strukturo.

Mineralne soli, Sredstva proti strjevanju (E500-E585)

Ojačevalci arome (E620-E640) – ojačevalci okusa poudarjajo obstoječe okuse živil.

Razno (E900-E1520)Sladila, se uporabljajo za povečevanje sladkosti živila. Imajo zelo nizko energijsko vrednost v primerjavi s sladkorjem, ker so v pretežni meri neprebavljiva, belila, penilci.

Barve (E100-E181)

ŠtevilkaImeKomentar
E100#KurkuminOranžno-rumena barva. Pridobivajo ga iz korenin rastline kurkuma, lahko se pa proizvaja tudi umetno. Uporablja se v siru, margarini, in slaščicah.
E101#Riboflavin, Riboflavin-5′-fosfatVitamin B2 in barva. Pojavlja se v zelenih povrtninah, jajcah, mleku, jetrih in ledvicah. Uporablja se v margarini in siru.
E102Tartrazin

Rumena številka 5. Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljive na aspirin ter za astmatike. Povzroča lahko tudi hiperaktivnost pri otrocih. Uporablja se za obarvanje pijač, sladkarij, marmelad, kosmičev, konzerviranih rib in juh v vrečki.

Prepovedan je na Norveškem in v Avstriji.

E104Kinolin rumeno

Rumena številka 10; Uporablja se v šminkah, produktih namenjenih lasem, kolonjskih vodicah in številnih zdravilih. Lahko povzroči dermatitis.

Prepovedan je v ZDA in na Norveškem

E107Rumeno 7G

Rumena barva. Pri ljudeh, ki trpijo za astmo lahko pride do alergične reakcije. Uporablja se v brezalkoholnih pijačah.

Prepovedan je v Avstraliji in ZDA

E110#Oranžna FCF, Oranžno rumena S

FD&C Rumena številka 6. Je umetnega izvora. Uporablja se v jedeh iz žitaric, pekarnah, slaščicah, sladoledu, pijačah in konzerviranih ribah. Najdemo ga tudi v številnih zdravilih npr: Berocca, Polaramine, Ventolin sirup. Stranski učinki so izpuščaji (koprivnica), nahod, zamašen nos, alergije, hiperaktivnost, tumorji na ledvicah, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, slabost v želodcu in bruhanje, slaba prebava in odpor do hrane. Pri preizkusnih živalih se je povečal pojav tumorjev.

Prepovedan je na Norveškem

E120#Škrlatna, Karminska kislina, Karmini

Rdeča barva. Izdeluje se iz insektov. Je redko v uporabi.

HASCG* priporoča, da se aditivu izogibate

E122Azorubin, Carmoisine

Rdeča barva. Pridobiva se iz premoga. Lahko povzroča škodljive učinke pri astmatikih in ljudeh, ki so alergični na aspirin. Uporablja se v slaščičarstvu, marcipanu in bonbonih iz želeja.

Prepovedan na Švedskem, v ZDA, v Avstriji in na Norveškem.

E123Amarant

FD&C rdeča številka 2. Pridobiva se iz majhne zeliščne rastline z enakim imenom. Uporablja se v mešanicah za torte, polnitvah z okusom po sadju in žele bonbonih. Povzroči lahko astmo, izpuščaje in hiperaktivnost. Pri testnih živalih je povzročal napake pri rojstvu in smrti zarodkov. Je potencialno rakotvoren.

Prepovedan je v ZDA, Rusiji, Avstriji, na Norveškem in v drugih državah

E124Škrlatno rdeče 4R, Škrlatno rdeče A

FD&C Rdeče številka 4. Pridobiva se sintetično iz premoga in azo barvila. Povzroča raka pri živalih. Lahko povzroči škodljive učinke pri astmatikih in ljudeh alergičnih na aspirin.

Prepovedan v ZDA in na Norveškem

E127Eritrozin

FD&C rdeče številka 3. Rdeča barva, ki se uporablja v češnjah, vloženem sadju, jajčnih kremah, slaščicah, pekovskih produktih. Lahko poveča količino hormona imenovanega thyroid in povzroči hiperthyroidivnost. Leta 1990 so dokazali, da pri podganah povzroča raka. Prepovedan je bil januarja 1990.

Prepovedan je na Norveškem

E128Rdeče 2G

Povzroča težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.

Prepovedan v Avstraliji in številnih drugih državah razen v Veliki Britaniji.

E129Allura rdeče AC

FD&C rdeče številka 40; Oranžno-rdeča barav, ki se uporablja v slaščicah, pijačah in začimbah, zdravilih in kozmetiki. Predstavili so ga v zgodnjih osemdesetih, da bi zamenjal Amarant (E123), ki so ga spoznali za nevarnega, na podlagi rezultatov preizkusov. Allura rdeče so povezali s rakom pri laboratorijskih miših.

Prepovedan je na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, V Avstriji in na Norveškem.

E131Patentno modro V

Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

Prepovedan v Avstraliji, ZDA in na Norveškem

E132#Indigotin, Indigo karmin

FD&C modra številka 2. Pogosto se dodaja tabletam in kapsulam. Uporablja se tudi v sladoledu, slaščicah, pekovskih izdelkih in biskvitih. Povzroča slabost v želodcu, bruhanje, visok krvni tlak, kožne izpuščaje, težave z dihanjem in ostale alergične reakcije.

Prepovedan na Norveškem

E133Modro FCF

FD&C Modro barvilo številka 1. Uporablja se v produktih iz sira, slaščicah in pijačah. Sintetično se pojavlja kot aluminijeva raztopina ali amonijeva sol.

Prepovedan v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, na Švedskem in Norveškem.

E140KlorofilZeleno barvilo, ki se pojavlja v vseh rastlinah. Uporablja se za barvanje voskov in olj, ki se uporabljajo v medicini in kozmetiki.
E141Bakrovi kompleksi klorofilaOlivna barva. Ni znanih stranskih učinkov.
E142Zeleno S

Zelena barva. Sintetični derivat iz premoga. Uporablja se v vloženem grahu, bonbonih in omakah, drobtinah in mešanicah za torte.

Prepovedan na Švedskem, v ZDA in na Norveškem

E150(a)Karamela

Temno rjava barva, ki jo pridobivajo iz sucroze. Uporablja se v ostrigah, soji, sadju in konzerviranih omakah, pivu, viskiju, keksih in kislih kumaricah.

HACSG* priporoča, da se aditivu izogibate

E150(b)Pekoča sulfitna karamelaenako kot E150(a)
E150(c)Amonijeva karamelaenako kot E150(a)
E150(d)Sulfito amonijeva karamelaenako kot E150(a)
E151Črno BN, Črno PN

Uporablja se v rjavih omakah, mešanicah za torte z okusom črnega ribeza. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

Prepovedan na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Avstriji, v ZDA in na Norveškem.

E153#Rastlinsko oglje

Črna barva, pigment v oglju. Uporablja se v marmeladah, bonbonih in sladiču. V Avstraliji je dovoljena le različica pridobljena iz rastlin.

Prepovedan v ZDA

E154Rjava FKPrepovedan v ZDA
E155Rjava HT (čokolada)

Rjava barva. Uporablja se v mešanicah za čokoladne torte. Lahko povzroča težave pri astmatikih in ljudeh občutljivih na aspirin. Znano je, da povzroča občutljivost kože.

Prepovedan na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Avstriji, ZDA in na Norveškem.

E160(a)#Karoten, alfa-, beta-, gama-Oranžno-rumena barva. Človeško telo ga predela v Vitamin A v jetrih. Najdemo ga v korenčku in drugem rumenem ali oranžnem sadju in rastlinah.
E160(b)#Anato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin

Rdeča barva. Pridobivajo ga iz drevesa (Bixa orellana). Uporablja se za barvanje telesa, industrijska barvila, v sredstvih za pospešitev prehrane in sredstvih za lažje izkašljevanje. Uporabljajo ga tudi za barvanje sira, masla, margarine, kosmičev, mil, tkanin in za lake. Povzroča koprivnico (izpuščaje).

HASCG* priporoča, da se aditivu izogibate.

E160(c)#Ekstrakt paprike, capsanthin, capsorubinIzogibajte se aditivu, v nekaterih državah je prepovedan
E160(d)#LikopenRdeče obarvan karotenid, ki ga najdemo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e)#Beta-apo-8′-karotenal (C 30)Naravno oranžno barvilo. Brez znanih stranskih učinkov.
E160(f)#Etil ester beta-apo-8′-karotenske kisline (C 30)Naravno oranžno barvilo. Brez znanih stranskih učinkov.
E161(b)LuteinRumena barva, ki jo pridobivajo iz rastlin. V naravi ga najdemo v zelenih listih, ognjiču in jajčnih rumenjakih.
E161(g)#KantaksantinRumena barva, ki jo pridobivajo iz živali (retinol). Pigment najdemo v nekaterih gobah, rakih, ribah in plamenčevih peresih.
E162BetaninVijolična barva, ki jo pridobivajo iz rdeče pese. Brez znanih stranskih učinkov.
E163AntocianiniVijolična barva v rožah in ostalih rastlinah. Nenevarna.
E170#Kalcijev karbonatMineralna sol, ki se uporablja v zobnih pastah, beli barvi in čistilnem prahu. Pridobiva se lahko iz mineralov ali živalskih kosti. Včasih se uporablja za razkisanje vin in vloženega sadja ter zelenjave. Strupen je v velikih količinah.
E171Titanov dioksidBelo barvilo, ki se uporablja v zobnih pastah in belih barvah. Onesnažuje vodo. Ni znanih stranskih učinkov.
E172Železovi oksidi in hidroksidiČrno, rumeno in rdeče barvilo, ki se uporablja pri lososih in paštetah iz morskih rakcev. Strupen le v velikih količinah.
E173Aluminij

Povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.

Prepovedan v nekaj državah

E174Srebro

Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosa, nosnic, grla in kože.

Prepovedan v nekaj državah

E175ZlatoPrepovedan v nekaj državah
E180Latolrubin BK

Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.

Prepovedan v nekaj državah

E181Taninska kislina, taniniSredstvo za razbistritev alkohola. Pridobiva se iz hrastovih šišk in hrastovih vejic. V naravi se pojavlja v čajih.

Prezervativi (E200-E290) - sredstva za konzerviranje

ŠtevilkaImeKomentar
E200Sorbinska kislinaProizvajajo ga iz jagod ali s sintezo iz ketena. Lahko draži kožo.
E201Natrijev sorbatBrez poznanih stranskih učinkov
E202Kalijev sorbatBrez poznanih stranskih učinkov
E203Kalcijev sorbatBrez poznanih stranskih učinkov
E210#Benzojska kislinaPoznana tudi kot fenilkarboksilna kislina in karboksil benzen. Dodaja se alkoholnim pijačam, pekovskim izdelkom, sirom, začimbam, zmrženim mlečnim izdelkom, dišavam, slaščicam, osvežilnim pijačam in sladkornim nadomestilom. Uporablja se tudi v kozmetiki, kot razkužilo v veliko zdravilih proti kašlju in mazilih. Lahko povzroča astmo, še posebej pri tistih, ki so odvisni od steroidnih zdravil za astmo. Znano je tudi, da lahko povzroča nevrološke motnje in da reagira s žveplovim disulfitom. Povzroča tudi hiperaktivnost pri otrocih. Pridobivajo ga iz benzoina, rastlinske smole, ki jo izločajo nekatera drevesa v Aziji.
E211Natrijev benzoatUporablja se kot razkužilo, kot sredstvo za konzerviranje in kot sredstvo za prikrivanje okusa v hrani slabše kakovosti. Razne pomarančne brezalkoholne pijače vsebujejo velike količine aditiva, do 25 mg v 250mL. Uporablja se tudi v mlečnih in mesnih izdelkih, začimbah in dišavah ter lizikah. Uporablja se v številih oralnih zdravilih npr. Actifed, Phenergan in Tylenol. Znano je da povzroča koprivnico (izpuščaje) in poslabšuje simptome astme.
E212Kalijev benzoatLjudje, ki so dovzetni za alergije, kažejo alergične reakcije. Za uporabo si oglejte E210.
E213Kalcijev benzoatPoglejte E212
E214Etil p-hidroksibenzoatPrepovedan v nekaterih državah
E215Natrijev etil p-hidroksibenzoatPrepovedan v nekaterih državah
E216Propil p-hidroksibenzoatPovzroča alergijske reakcije.
E217Natrijev propil p-hidroksibenzoatPrepovedan v nekaterih državah
E218Metil p-hidroksibenzoatPovzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E219Natrijev metil p-hidroksibenzoatPrepovedan v nekaterih državah
E220Žveplov dioksidVse droge, ki vsebujejo žveplo, so strupene. Njihova uporaba je omejena (v ZDA je prepovedana uporaba na svežemu sadju in zelenjavi). Proizvajajo ga s zgorevanjem žvepla ali sadre. Povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodovanimi ledvicami. Uničuje tudi Vitamin B1. Najdemo ga v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju, sokovih, krepilnih pijačah, vinu, kisu in krompirjevih produktih
E221Natrijev sulfitRazkužilo, ki se uporablja v svežem pomarančnem soku. Poglejte E220
E222Natrijev hidrogensulfitPoglejte E220
E223Natrijev metadisulfitPoglejte E220
E224Kalijev metadisulfitPoglejte E220
E225Kalijev sulfitPoglejte E220
E226Kalcijev sulfitPrepovedan v nekaterih državah
E227Kalcijev hidrogensulfitPrepovedan v nekaterih državah
E228Kalijev hidrogensulfitPoglejte E220
E230Difenil

Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Tipični produkti so recimo limone.

Prepovedan v nekaterih državah

E231Ortofenil fenol

Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se recimo pri hruškah, korenčku, breskvah, slivah, suhih slivah, sladkem krompirju, limonah, ananasu, paradižniku, češnjah in nektarinah.

Prepovedan v nekaterih državah

E232Natrijev ortofenil fenolPoglejte E231
E233Tiabendazol

Lahko se ga uporablja za poljedelske namene. Uporablja se pri limonah, jabolkah, hruškah, krompirju, bananah, gobah, mesu in mleku.

Prepovedan v nekaterih državah

E234NisinAntibiotik, ki ga proizvajajo bakterije. Najdemo ga v pivu, paradižnikovi mezgi in sirovih produktih.
E235NatamycinZaviralec plesni, ki ga proizvajajo iz bakterij. Včasih se ga uporablja tudi v medicini. Povzroča lahko slabost v želodcu, bruhanje, anoreksijo, diarejo in srbenje kože. Dodaja se mesu in siru.
E236Mravljična kislinaPrepovedan v nekaterih državah
E237Natrijev formiatPrepovedan v nekaterih državah
E238Kalcijev formiatPrepovedan v nekaterih državah
E239Heksametilen tetraaminPrepovedan v nekaterih državah
E249Kalijev nitritUporablja se za večje obstojnosti barve. Nitriti lahko vplivajo na sposobnost prenašanja kisika po telesu, kar povzroči zasoplost, vrtoglavost, omotico in glavobole. Je potencialno kancerogen. Prepovedan je v hrani za dojenčke in otroke.
E250Natrijev nitrit

Lahko povzroči hiperaktivnost in druge stranske učinke. Je potencialno rakotvoren. V mnogih državah je njegova uporaba omejena. S kemikalijami v želodcu lahko tvori nitrozamin.

HACSG priporoča, da se ga izogibate

E251Natrijev nitratUporablja se tudi v proizvodnji dušikove kisline, kot gnojilo in v fermentiranih mesnih produktih (oglejte si E250).
E252#Kalijev nitratLahko se ga proizvaja iz ostankov živali ali iz rastlinskih ostankov. Uporablja se v smodniku, eksplozivih, gnojilih ter za konzerviranje mesa. Lahko povzroča hiperaktivnost in druge stranske učinke. Potencialno je kancerogen. Uporaba je omejena v mnogih državah.
E260Ocetna kislinaGlavni sestavni del kisa. Sintetično ga producirajo iz lesnih vlaken. Uporablja se pri vlaganju kumaric, indijskega močno začinjenega vloženega sadja in omakah.
E261Kalijev acetatLjudje s okvaro ledvic, se naj bi aditiva izogibali. Tipična uporaba je v omakah in za vlaganje kumaric.
E262Natrijev acetat, Natrijev diacetatRegulator (urejevalec) kislosti. Brez znanih stranskih učinkov.
E263Kalcijev acetatRegulator (urejevalec) kislosti. Stranski produkt proizvodnje lesnega alkohola. Uporablja se za proizvodnjo ocetne kisline (kisa).
E264Amonijev acetatLahko povzroča slabost in bruhanje
E270#Mlečna kislinaRegulator kislosti. Proizvaja se pri segrevanju in fermentaciji ogljikovih hidratov v sirotki, krompirju ali melasi. Dojenčki ga le stežka prebavijo. Uporablja se v slaščicah, nadevih, brezalkoholnih pijačah, včasih tudi pivu in pri slaščičarstvu.
E280Propionska kislinaVsi propionati naj bi povzročali migreno in glavobole. V naravi jih najdemo v fermentirani hrani, človeškem potu in v prebavnem traktu prežvekovalcev. Komercialno se lahko pridobiva iz etilena in ogljikovega oksida, propionaldehida, zemeljskega plina ali fermentiranega lesnega stržena. Nastaja tudi ko bakterije razgrajajo vlakna. Pogosto se uporablja v kruhu in izdelkih iz moke.
E281Natrijev propionatPovezujejo ga z migrenami. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E282Kalcijev propionatOglejte si E281
E283Kalijev propionatOglejte si E281
E290Ogljikov dioksidHladilno sredstvo. Lahko poveča vpliv alkohola. Uporablja se v brezalkoholnih pijačah (gazirane pijače), vinu in v slaščičarstvu.
E296Jabolčna kislinaPridobivajo jo iz sadja ali sintetično. Dojenčki in majhni otroci se naj bi je izogibali.
E297Fumarinska kislinaPridobiva se iz rastlin rodu Fumaria esp. F.officianalis ali pa nastaja pri fermentaciji glukoze z gobami. Uporablja se lahko za okus, kisanje, kot antioksidant ali kot sredstvo za vzhajanje. Uporablja se tudi v mešanicah za torte in brezalkoholnih pijačah.

Kisline, Antioksidanti, Mineralne soli (E296-E385)

ŠtevilkaImeKomentar
E300Askorbinska kislinavitamin C. Sintetično se lahko pridobiva iz glukoze, v naravi ga najdemo v sadju in zelenjavi. Dodajajo ga številnim produktom, recimo mesu, kosmičem za zajtrk, zmrženim ribam in vinu.
E301Natrijev askorbatNatrijeva sol vitamina C
E302Kalcijev askorbatKalcijeva sol vitamina C. Lahko pospeši tvorbo kalcijevih oksalatnih kamnov.
E303Kalijev askorbatKalijeva sol vitamina C
E304Askorbil palmitat, Askorbil stearatEstri askorbinske kisline s tolščnimi kislinami. Enaka funkcija kot E300.
E306, E307, E308, E309Tokoferoli, alfa-,gama-,delta-Vitamin E. Najdemo ga v številnih rastlinskih oljih, vključno s sojo, pšeničnimi in riževimi poganjki, bombaževih semenih in koruzi. Deluje kot antioksidant napram tolščnim kislinam in tkivni maščobi ter preprečuje oksidacijo vitamina A. Uporablja se v margarini in solatnih nadevih.
E310Propil galatUporablja se za preprečevanje žarkosti olja. Pridobiva se iz hrastovih šišk. Lahko povzroča vzdraženje kože in želodca. Galati so prepovedani v hrani za dojenčke in majhne otroke, ker povzročajo motnje v krvi – metemoglobinemijo. Uporablja se v oljih, margarini, svinjski masti in solatnih prelivih.
E311Oktil galatPoglejte si E310
E312Dodecil galatPoglejte si E310
E317Eritorbinska kislinaProizvaja se iz sukroze
E318Natrijev eritrobatproizvaja se iz E317
E319TBHQ

Derivat nafte. Povzroča slabost, bruhanje in blodnje. Smrtna doza je 5g aditiva. Tipična uporaba je v masteh, oljih in margarini.

HACSG priporoča, da se aditivu izogibate.

E320BHADerivat nafte. Preprečuje kvarjenje zaradi oksidacije. Uporablja se v jedilnih oljih, žvečilnih gumijih, masteh, margarini, krompirjevih produktih in polietilenskih vrečkah za hrano. Prepovedan je v hrani za dojenčke. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, hiperaktivnost in druge preobčutljivosti. Je rakotvoren, v velikih količinah povzroča tumorje pri laboratorijskih živalih. Na Japonskem so ga prepovedali že leta 1958. Pri McDonaldu so BHT odstranili iz svojih produktov leta 1986 (v ZDA).
E321BHTDerivat nafte. Oglejte si E320
E322#LecitinEmulgator, ki ga pridobivajo iz sojinih zrn, jajčnih rumenjakov, arašidov, koruze ali iz živalskih virov. Ni strupen, vendar lahko prekodoziranje povzroči želodčne težave, pokvari tek in povzroči obilno potenje. Uporablja se da omogoča kombinacijo olj v margarini, čokoladi, majonezi, mleku v prahu. Uporabljati se mora rastlinska vrsta.
E325#Natrijev laktatProizvaja se iz mlečne kisline. Pri mlajši otrocih s preobčutljivostjo na laktozo, lahko pride do stranskih učinkov.
E326#Kalijev laktatPoglejte E325
E327#Kalcijev laktatPoglejte E325
E328#Amonijev laktatPoglejte E325
E329#Magnezijev laktatPoglejte E325
E330Citronska kislinaPridobiva se iz limon. Uporablja se v keksih, konzerviranih ribah, siru in topljenemu siru, hrani za dojenčke, tortah in juhah, rženem kruhu, brezalkoholnih pijačah in fermentiranih mesnih produktih.
E331Natrijev citratBrez poznanih stranskih učinkov
E332Kalijev citratBrez poznanih stranskih učinkov
E333Kalcijev citratV majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov
E334Tartarska kislinaPridobivajo ga iz še zelenega sadja in grozdnega soka. V majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E335Natrijev tartratBrez poznanih stranskih učinkov
E336Kalijev tartratBrez poznanih stranskih učinkov
E337Natrijev Kalijev tartratBrez poznanih stranskih učinkov
E338Fosforna kislinaPridobiva se ga iz fosfatov. Uporablja se v sirih. Brez poznanih stranskih učinkov.
E339Natrijev fosfatMineralna sol. Uporablja se kot odvajalo in kot fiksir pri barvanju tkanin. Predoziranje lahko povzroči porušeno ravnotežje med kalcijem in fosforjem.
E340Kalijev fosfatPoglejte si E339
E341#Kalcijev fosfatMineralna sol, ki jo najdemo v kamnih in kosteh. V medicini se uporablja kot nevtralizator in kot polirno sredstvo za steklovino in emajl.
E343Magnezijev fosfatBistven mineral. Sredstvo proti strjevanju, ki ga najdemo v solnih nadomestkih.
E350Natrijev malatBrez poznanih stranskih učinkov
E351Kalijev malatBrez poznanih stranskih učinkov
E352Kalcijev malatBrez poznanih stranskih učinkov
E353Metatartarska kislinaBrez poznanih stranskih učinkov
E354Kalcijev tartratBrez poznanih stranskih učinkov
E355Adipic acidfood acid from the root adipose (pertaining to fat?)
E357Kalijev adipatBrez poznanih stranskih učinkov
E363Sukcinojska kislinaIzogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah
E365Natrijev fumaratSol fumarinske kislin (pridobiva se iz rastlin rodu Fumaria esp. F.officianalis)
E366Kalijev fumaratBrez poznanih stranskih učinkov
E367Kalcijev fumaratBrez poznanih stranskih učinkov
E3701,4-HeptonolaktonIzogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah
E375NiacinVitamin B3. V naravi se pojavlja v grahu, fižolu in drugih stročnicah, mleku, jajcih, mesu in ribah. Če količina zaužitega aditiva preseže 1,000 mg na dan, lahko povzroča poškodbe jeter, sladkorno bolezen, želodčni katar (gastritis), poškodbe na očeh in povečane količine sečne kisline v krvi, kar lahko povzroči protin. Pri količinah od 50-100 mh na da lahko povzroča nenevarno ampak boleče splakovanje, glavobole in zvijanje v želodcu, še posebej če ga konzumirate na prazen želodec.
E380Triamonijev citratLahko povzroča težave s trebušno slinavko in jetri.
E381Amonijev železov citratBistven mineral. Pridobivajo ga iz citronske kisline. Služi kot dietetično dopolnilo za železo v kosmičih za zajtrk in dietetičnih produktih.
E385Kalcijev dinatrijev EDTAIzogibajte se aditivu, prepovedan v nekaterih državah

Rastlinske smole, Emulgatorji, Stabilizatorji itd. (E400-E495)

ŠtevilkaImeKomentar
E400Alginska kislinaZgoščevalec in rastlinska smola. Pridobivajo ga iz morske trave. Uporablja se v jajčnih kremah, krepilnih pijačah, mleku, ledenih kockah, zgoščenih kremah in jogurtu. V majhnih količinah brez znanih stranskih učinkov, velike količine lahko zmanjšajo vnos nekaterih hranil.
E401Natrijev alginatPoglejte si E400
E402Kalijev alginatPoglejte si E400
E403Amonijev alginatPoglejte si E400
E404Kalcijev alginatPoglejte si E400
E405Propilen glikol alginatZgoščevalec in rastlinska smola, ki ga pridobivajo iz nafte.
E406AgarZgoščevalec in rastlinska smola, ki ga pridobivajo iz rdečih morskih alg. Včasih se uporablja tudi kot odvajalo. Dodajajo ga mesu in sladoledu.
E407KaragenanVlakna, ki jih pridobivajo iz morskih alg. Če mu dodamo etilen oksid, lahko nastane etilen klorohidrin, ki je izredno rakotvoren. Povzroča raka in čire na želodcih. Posebej nevaren je degradiran karegenan, ki ni dovoljen aditiv. Dovoljen je naravna karagenan, ki pa se lahko v črevesu degradira.
E410Smola iz zrn rožičevcaPridobivajo ga iz rožičevega drevesa (Ceratonia siliqua). Uporablja se v lizikah, krepilnih pijačah, nekaterih močnatih izdelkih, omakah in sadnih pijačah. Pogosto se uporablja kot nadomestilo za čokolado, ker je brez kofeina. Lahko zmanjša nivo holesterola.
E412Smola guarePridobivajo ga iz semen Cyamoposis tetragonolobus indijanskega izvora. V ZDA so ga dodajali k hrani za živino. Lahko povzroča slabost, vetrove in krče. Lahko zmanjša nivo holesterola.
E413TragacantRastlinska smola drevesa Astralagus gummifer. Uporablja se v živilih, zdravilih (tudi v kapljicah za nos), tabletah in krepilnih pijačah. Uporablja se tudi kot vezalno sredstvo v kozmetiki. Lahko povzroči alergijo ob stiku.
E414AkacijaPridobiva se iz drevesnega soka Acacie Sengal. Lahko prebavljiv dodatek. Lahko povzroča alergije. Blaži razdraženost sluznice.
E415Xanthan gumiPridobivajo ga z bakterijsko fermentacijo koruznega sladkorja.
E416Karaya gumiPridobivajo ga iz drevesa Sterculia urens. Pogosto se uporablja v povezavi s E410 v sladoledu, jajčnih kremah in slaščicah, kot polnilo zaradi njegovih sposobnosti, da poveča volumen za 100krat, ko dodamo vodo. Povzroča alergije.
E417Tara gumiPridobiva se iz grma imenovanega Tara, Caesalpinia Spinosa, ki izvira iz Ekvadorja in Peruja. Goji se v Keniji.
E420SorbitolUmetno sladilo. Pridobiva se iz glukoze iz jagod ali sintetično. Uporablja se v lizikah, suhem sadju, pecivu, slaščičarstvu, nizkokaloričnih jedeh, lekarniških sirupih in zdravilih za oči. Je sedmo najbolj uporabljano prezervativno sredstvo v kozmetiki. Prepovedan je v hrani za dojenčke in mlajše otroke. Lahko povzroča želodčne motnje.
E421ManitolUmetno sladilo. Pridobiva se iz morskih alg. Lahko povzroča alergije. Prepovedan je v hrani za dojenčke, ker lahko povzroča diarejo in povzroča slabo delovanje ledvic. Lahko tudi povzroča slabost in bruhanje. Najpogosteje ga najdemo v hrani z manj kalorijami.
E422#GlicerolSladilo. Oljast brezbarven alkohol. Pridobivajo ga z razkrojem naravnih masti s bazami. Pogosto je stranski produkt pridobivanja mila iz živalskih masti ali rastlinskih olj. Dobimo ga lahko tudi iz naftnih izdelkov. Včasih ga sintetizirajo iz propilena ali pa pridobijo s fermentacijo sladkorja. Uporablja se pri premazih klobas in sirov. Najdemo ga tudi v kristaliziranem in posušenem sadju, likerjih in vodki. Velike količina lahko povzročajo glavobole, žejo, slabost in visoke količine sladkorja v krvi.
E432#Polisorbat 20Prepovedan v nekaterih državah
E433#Polisorbat 80Emulgator, ki ga pridobivajo iz živalskih maščobnih kislin. Uporablja se za umetne arome. Lahko poveča absorbcijo snovi topnih v oljih.
E434#Polisorbat 40Prepovedan v nekaterih državah
E435#Polisorbat 60Poglejte si E433
E436#Polisorbat 65Poglejte si E433
E440(a)PektinV naravi se nahaja v olupih jabolk. Uporablja se za zgoščevanje marmelad, želatine in omak. Velike količine lahko povzročajo napenjanje in črevesne motnje.
E440(b)Amidiran pektinBrez poznanih stranskih učinkov
E441#ŽelatinaLahko povzroča alergične reakcije. Vsebuje lahko E220. Astmatiki in ljudje, ki so alergični na sulfite se naj aditivu izognejo.
E442Amonijevi fosfatidiBrez poznanih stranskih učinkov
E450DifosfatiV visokih količinah lahko poruši ravnotežje med kalcijem in fosfati.
E460CelulozaSredstvo proti strjevanju. Brez poznanih stranskih učinkov
E461Metil celulozaPovzroča lahko vetrove, napenjanje in zaprtje.
E463Hidroksipropil celulozaPrepovedan v nekaterih državah
E464Hidroksipropil metil celulozaBrez poznanih stranskih učinkov
E465Etilmetil celulozaBrez poznanih stranskih učinkov
E466Karboksi metil celuloza, Natrijeva karboksi metil celulozaBrez poznanih stranskih učinkov
E469Natrijev kazeinatBrez poznanih stranskih učinkov
E470#Soli maščobnih kislinPrepovedani v nekaterih državah
E471#Mono & digliceridi maščobnih kislinBrez poznanih stranskih učinkov
E472#Estri maščobnih kislin in gliceridovBrez poznanih stranskih učinkov
E473#Estri maščobnih kislin in sukrozeBrez poznanih stranskih učinkov
E474#SucrogliceridiPrepovedani v nekaterih državah
E475#Estri maščobnih kislin in poliglicerolaBrez poznanih stranskih učinkov
E476#Poliglicerol poliricinoleatBrez poznanih stranskih učinkov
E477#Estri maščobnih kislin in propilen glikolaPridobivajo ga iz nafte. Brez poznanih stranskih učinkov
E481#Natrijev stearil-2-lactilatBrez poznanih stranskih učinkov
E482#Kalcijev stearil-2-lactilatBrez poznanih stranskih učinkov
E483#Stearil tartratPrepovedan v nekaterih državah
E491#Sorbitan monostearatBrez poznanih stranskih učinkov
E492#Sorbitan tristearatLahko poveča absorbcijo snovi, ki so topne v oljih.
E493#Sorbitan monolauratPrepovedan v nekaterih državah
E494#Sorbitan mono-oleatPrepovedan v nekaterih državah
E495#Sorbitan monopalmitatPrepovedan v nekaterih državah

Mineralne soli, Sredstva proti strjevanju (E500-E585)

ŠtevilkaImeKomentar
E500Natrijev karbonatV majhnih količinah brez poznanih stranskih učinkov.
E501Kalijev karbonatBrez poznanih stranskih učinkov
E503Amonijev karbonatDraži sluznico
E504Magnezijev karbonatV medicini se uporablja kot nevtralizator in odvajalo.
E507Klorovodikova kislinaBrez stranskih učinkov v majhnih količinah
E508Kalijev kloridVelike količine lahko povzročijo čir na želodcu.
E509Kalcijev kloridPridobivajo ga iz slane vode
E510Amonijev kloridLjudje, ki imajo okvare ledvic ali jeter, se naj aditivu izognejo. Najpogosteje ga najdemo v izdelkih iz moke.
E511Magnezijev kloridMagnezij je bistven mineral.
E513Žveplova kislinaPrepovedan v nekaterih državah
E514Natrijev sulfatLahko poruši ravnotežje vode v telesu.
E515Kalijev sulfatBrez poznanih stranskih učinkov
E516Kalcijev sulfatPridobivajo ga iz apnenca
E518Magnezijev sulfatOdvajalo
E519Bakrov sulfatPomemben mineral
E524Natrijev hidroksidPrepovedan v nekaterih državah
E525Kalijev hidroksidPrepovedan v nekaterih državah
E526Kalcijev hidroksidBrez stranskih učinkov v majhnih količinah
E527AmonijakPrepovedan v nekaterih državah
E528Magnezijev hidroksidPrepovedan v nekaterih državah
E529Kalcijev oksidVaren v majhnih količinah
E530Magnezijev oksidPrepovedan v nekaterih državah
E535Natrijev ferocianidBrez znanih stranskih učinkov
E536Kalijev ferocianidStranski produkt pridobivanja premogovnega plina. Le malo toksičen.
E540Dikalcijev difosfatPrepovedan v nekaterih državah
E541Natrijev aluminijev fosfatPrepovedan v nekaterih državah
E542#Kostni fosfatPridobivajo ga iz kosti. Uporablja se v suhem mleku za kavne avtomate.
E544Kalcijevi polifosfatiPrepovedani v nekaterih državah
E545Amonijevi polifosfatiPrepovedani v nekaterih državah
E551Silicijev dioksidBrez znanih stranskih učinkov
E552Kalcijev silikatPridobivajo ga iz apnenca in zemlje v kateri je obilo diatomej (enoceličnega planktona). Je nevtralizator. Brez poznanih stranskih učinkov
E553(a)Magnezijevi silikatiPrepovedani v nekaterih državah
E553(b)LojevecPovezujejo ga z rakom na želodcu. Uporabljajo ga v pološčenem rižu, čokoladi in v slaščičarstvu.
E554Natrijev aluminijev silikatUporablja se v soli, nadomestki mleka in moki. Aluminij lahko v nosečnosti povzroči težave na zarodku in ga povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo.
E556Kalcijev aluminijev silikatPridobivajo ga iz mineralov. Uporablja se v mleku v prahu. Oglejte si E554.
E558BentonitBrez poznanih stranskih učinkov
E559Aluminijev silikat (Kaolin)Brez poznanih stranskih učinkov
E570#Stearinska kislinaŽivalskega izvora. Oglejte si stearate.
E572#Magnezijev stearatBrez poznanih stranskih učinkov
E575Glukono delta-laktonBrez poznanih stranskih učinkov
E576Natrijev glukonatPrepovedan v nekaterih državah
E577Kalijev glukonatBrez poznanih stranskih učinkov
E578Kalcijev glukonatBrez poznanih stranskih učinkov
E579Železov glukonatSredstvo za obstojnejše barve. Pridobivajo ga iz železa in glukoze. Uporablja se v olivah in dopolnilih za železo. Varen v majhnih količinah.

Ojačevalci arome (E620-E640)

ŠtevilkaImeKomentar
E620#Glutaminska kislinaOjačevalec arome. Nadomestilo za sol. Aminokislina prisotna v številnih živalskih in rastlinskih beljakovinah. Industrijsko ga pridobivajo iz bakterij. Lahko povzroča težave podobne E621. Mlajši otroci se naj aditivu izognejo.
E621Mononatrijev glutamat (MSG)Ojačevalec arome, ki ga pridobivajoj s fermentacijo melase. Nadomestilo za sol. Stranski učinki se pojavljajo pri ljudeh z astmo. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in mlajše otroke. Tipični izdelki, ki ga vsebujejo, so vložena zelenjava, vložena tuna, omake in številne zamržene jedi.
E622Monokalijev glutamatLahko povzroča slabost, bruhanje, diarejo in trebušna krče. Uporabljajo ga v nadomestilih za sol s malo natrija.
E623Kalcijev diglutamatNadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov
E624Monoamonijev glutamatNadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov
E625Magnezijev diglutamatNadomestilo za sol. Brez poznanih stranskih učinkov
E626Guanilska kislinaLahko povzroči protin
E627Dinatrijev guanilatIzolirajo ga iz sardin ali kvasa. Lahko povzroča protin. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in majhne otroke.
E629Kalcijev guanilatLahko povzroči protin
E631#Dinatrijev inozinatIzolirajo ga iz sardin ali mesa. Lahko povzroča protin. Ni dovoljen v hrani za dojenčke in majhne otroke.
E633Kalcijev inozinatLahko povzroči protin
E635#Dinatrijev 5′-ribonukleotid

Povežemo ga lahko s srbečimi kožnimi izpuščaji, ki lahko nastanejo tudi do 30 ur po zaužitju. Izpuščaji so lahko blagi ali hujše oblike. Reakcija je odvisna od zaužite količine, ki se s vsakim zaužitjem kopiči. Nekateri posamezniki so občutljivejši od drugih. Uporablja se v aromatiziranih ocvrtih krompirjevih rezinah (čipsu), instantnih rezancih in raznih kolačih.

Prepovedan v nekaterih državah

E636MaltolPridobivajo ga iz skorje macesna, borovih iglic, cikorijinega lesa, olja in pečenega sladu. Lahko ga proizvajajo tudi sintetično.
E637Etil maltolPridobivajo ga iz maltola

Razno (E900-E1520)

ŠtevilkaImeKomentar
E900Dimetil polisiloksanTemelji na siliciju
E901#Čebelji vosekLoščilno sredstvo. Uporablja se za voskanje sadja. Včasih povzroči alergične reakcije.
E903Vosek CarnaubePridobivajo ga iz Južnoameriške palme. Uporablja se v kozmetiki in črnilih, ter za voskanje sadja. Včasih povzroči alergične reakcije.
E904#ŠelakPridobivajo ga iz insektov. Včasih povzroča razdraženost kože.
E905#Parafini, Mikrokristalinični vosekLahko zmanjša absorbcijo olj in vitaminov topnih v oljih. Rahlo odvajalo. Možno je, da povzroča črevesnega raka. Uporablja se v slaščicah, kvasu, vitaminskih tabletah, suhem sadju, v slaščičarstvu in kolagenu.
E907#Rafiniran mikrokristalinični vosekPrepovedan v nekaterih državah
E913#LanolinPridobivajo ga iz ovčje volne
E920#L-CisteinSredstvo za obdelovanje moke, ki ga pridobivajo iz živalskih dlak in kokošjih peres.
E921#L-Cistinpoglejte si E920
E924Kalijev bromatVelike količine lahko povzročajo slabost, bruhanje, diarejo in bolečine. Najdemo ga v izdelkih iz moke.
E925KlorUničuje hranila in je rakotvoren. Ponekod ga dodajajo vodi, ker uničuje mikroorganizme, da je varnejša za pitje. Uporablja se v izdelkih iz moke.
E926Klorov dioksidPoglejte si E925
E927AzodikarbonamidPrepovedan v nekaterih državah
E928Benzoil peroksidDovoljen za beljenje karotenidov v rafinirani moki. Astmatiki in ljudje z alergijami, se naj bi dodatka izogibali. Poglejte si E210.
E931DušikUporablja se za zmrževanje in vakumsko pakiranje. Zdi se varen.
E932Dušikov oksidV majhnih količinah nenevaren
E951#AspartamUmetno sladilo z ogromno stranskimi učinki. Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952Ciklaminska kislina

Kalcijev in natrijev ciklamat. Umetno sladilo. Povzroča migreno in druge stranske učinke. Lahko je tudi rakotvoren. Pri testih je povzročal poškodbe na mišjih embrijih in podganjih modih.

Prepovedan v ZDA in Veliki Britaniji zaradi rakotvornosti

E954SaharinKalcijev in natrijev saharin. Umetno sladilo, ki ga pridobivajo iz toulena (znane rakotvorne substance). V ZDA je bil prepovedan leta 1977 in kasneje obnovljen, saj so produkte, ki ga vsebujejo opremili s napisi, da lahko povzroča raka pri laboratorijskih živalih.
E957TavmatinUmetno sladilo. Protein, ki ga pridobivajo iz tropske rastline Thaumococcus danielli. Uporablja se za sladkanje vin, kruha in sadja.
E965Maltitol, Hidrogeniran sirup glukozeŠkrob razkrojen z prebavnimi encimi. Uporablja se v slaščičarstvu, suhem sadju, nizkokaloričnih jedeh. Je odvajalo v visokih koncentracijah.
E967KsilitolNajdemo ga v malinah, slivah, solati in endiviji. Industrijsko ga pridobivajo iz lesnega stržena. Povzroča ledvične kamne in diarejo pri poizkusnih podganah. 1983 so pri JEFCA označili teste kot neveljavne v primeri s ljudmi. Uporablja se v nizkokalorični hrani, slaščicah, ki vsebujejo modificirane ogljikove hidrate, sladoledu in marmeladah.
E999Ekstrakt QuilaieSredstvo za penjenje in emulgator. Pridobiva se iz čilskega drvesa Quillaia Saponaria. Uporablja se v pivu in sodavici. Pospešuje zdravljenje in čisti mastno kožo.
E1100#AmilazaPridobiva se iz plesni ali prašičje trebušne slinavke.
E1200PolidekstrozaVaren v majhnih količinah
E1201PolivinilpirolidonSredstvo za razprševanje, prevleka tablet. Uporablja se v umetnih sladilih.
E1202PolivinilpolipirolodinUporablja se za razbistrevanje vin, barvo in kot koloidni stabilizator.
E1400

E1450
ŠkrobBrez poznanih stranskih učinkov
E1505Trietil acetatV telesu se pretvori v alkohol
E1510EtanolAlkohol
E1517, E1518#Glicerol acetatTopilo, ki ga pridobivajo iz glicerola. Uporablja se za premaze svežega sadja v ZDA.
E1520Propilen glikolSredstvo za vlaženje in razprševanje, ki temelji na nafti. Ima okus po glicerinu, zato ga dodajajo številnim zdravilom za otroke. Uporablja se v številnih kremah in mazilih, kozmetiki, produktih za lase in deodorantih. Če ga vnesemo v telo neposredno v žilo povzroča usodne srčne napade. Povzroča tudi depresijo centralnega živčnega sistema in vnetje kože.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj