Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila sta prekrška, ki sta velikokrat povezana oz. sta v vzročni zvezi. Eden izmed pogojev za odvzem vozila je namreč vožnja vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Torej vožnja brez vozniškega dovoljenja pomeni odvzem vozila s strani policije. V praksi to pomeni, da vas na primer policisti ustavijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vožnje pod vplivom drog ali zdravil, ki so prepovedane in imajo za stransko sankcijo izrek 18 kazenskih točk in začasni odvzem vozniškega dovoljenja. Kar pa mnogi ne vejo je to, da se poleg naštetega izreče tudi prepoved nadaljnje vožnje.

Vsi takšni dogodki imajo nekaj skupnega, to je da si mislimo “oh, kako sem daleč od, doma”, ali pa “Oh kako se blizu doma, zakaj bi avto pustil tukaj”, lahko tudi ” če počakam, da se policisti, odpeljejo še vredno lahko pridem na cilj”. Takšno razmišljanje policisti poznajo in komaj čakajo, da nekdo stori takšno neumnost.

Vožnja brez vozniškega dovoljenja je seveda prepovedana oz. ni dovoljena. Posledice vožnje brez vozniške so predvsem visoke globe, polek tega vas bodo na sodišču oskubili tudi za stroške postopka v obliki sodne takse. Vožnja brez vozniškega dovoljenja,

Če opaziš policijo - OPOZORI BRATA !!
Vir: Facebook (Če opaziš policijo – OPOZORI BRATA !!)

pa predvideva za stransko sankcijo tudi začasni odvzem motornega vozila, dodatno globo in dodatne stroške postopka (sodna taksa). V kolikor boste vozilo želeli dobiti vrnjeno pa boste morali poiskati tudi strokovno pomoč za izdelavo zahteve za izročitev začasno zaseženega vozila.

V kolikor je to vozilo vaše boste z vrnitvijo lahko imeli več težav, kot v primeru, da gre za odvzem vozila tretjemu, osebi, ki ni lastnik vozila. Ker imajo sodišča funkcijo predvsem obsojanja kršiteljev in odvzema lastnine, bodo storili vse in še več, da tega vozila ne boste dobili vrnjenega. Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila je ena izmed najpogostejših kršitev, saj vedno več ljudi ostaja brez vozniškega dovoljenja.

Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila

Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik.

Globe za vožnjo brez vozniškega dovoljenja

Z globo 40,00 EUR vas bodo kaznovali, če se boste vozili z vozniškim dovoljenjem, kateremu je potekla veljavnost, kadar je pogoj za podaljšanje veljavnosti ni predložitev veljavnega zdravniškega spričevala ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika.

Z globo 200,00 EUR se kaznuje za prekršek voznik, ki ni telesno in duševno zmožen za voziti ali ne uporablja pripomočkov za vožnjo (očala…).

Vožnja pod vplivom alkohola, globa in kazenske točkeZ globo 1.000,00 EUR bo kaznovan voznik, ki vozi vozilo v času, ko mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje ali mu je začasno odvzeto vozniško dovoljenje. Vozniku se izreče tudi dodatnih 18 kazenskih točk. Enaka kazen čaka voznika, ki vozi v času ko ne sme ponovno dobiti vozniškega dovoljenja, ali ko se mu izvršuje sankcija prepovedi uporabe tujega vozniškega dovoljenja v Republiki Sloveniji.

Nasveti, kadar se znajdete v takšni situaciji

Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila je zelo pogosta kazen in stranska sankcija, zato smo pripravili nekaj bistvenih nasvetov, kadar se znajdete v takšni situaciji.

Policistom ne kažite vozniškega dovoljenja, če je neveljavno

Z globo 500,00 EUR se kaznuje voznik, ki se izkazuje z vozniškim dovoljenjem, ki je prenehalo veljati. Vozniško dovoljenje se odvzame na kraju, kjer ste storili prekršek in in se pošlje upravni enoti, ki vozniško dovoljenje izdala.

Ne posojajte vozila osebam brez vozniškega dovoljenja

Z globo 500,00 EUR se kaznuje oseba, ki da motorno vozilo v uporabo osebi, ki ne sme voziti takega vozila.

Stroški postopka - Sodna taksa

Na podlagi Zakona o sodnih taksah bo kršitelj moral plačati tudi stroške postopka t.j. sodna taksa po tarifni številki 8111 v višini 10% zneska globe.

Primer; Peljali ste vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja, ter policistu izročili neveljavno vozniško dovoljenje:

Izrečena globa 500,00 EUR + 500,00 EUR = 1000,00 EUR * 10% = 100,00 EUR (sodne takse)

8 KOMENTARJI

 1. […] Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvijami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik. […]

 2. […] Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila – Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik. […]

 3. […] Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila – Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik. […]

 4. […] Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila – Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik. […]

 5. lep pozdrav imel bi eno uprasanje in sicer kaj me caka ..vozil sem vozilo brez veljavnega vozniskega dovoljenja .avtomobil je sicer moja last vendar uporabnik je moja partnerica .zanima me kaj me caka in kaj se da narediti gle tega . lp marjan

  • Pozdravljeni,

   Na kratko postopek poteka tako, da policija posreduje zadevo na sodišče, sodišče pa nekje v roku 1 do 2 tednov (včasih lahko tudi dlje) pošlje kršitelju vabilo na zaslišanje, obdolžilni predlog in odredbo o začasnem zasegu vozila. V vašem primeru bo tudi vaša parterica, ki je lastnica vozila prejela odredbo o zasegu vozila. Najhitrejša možna pot do vozila je, da vaša parterica torej lastnica vozila vloži Ugovor za vrnitev začasno zaseženega vozila, sodišče pa nekje v roku 1 do 2 tednov (včasih lahko tudi dlje) vrne vozilo. Najverjetneje boste prejeli tudi 500,00 EUR globe in položnico za 100,00 EUR sodne takse. Naknadno pa boste prejeli tudi sklep o nastalih stroški odvoza in skladiščenja vozila.

   Lep pozdrav,
   Ekipa iNdigoNovice.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj