Slovenska policija je pričela z uporabljanjem naprave za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v telesu

Da, policija ima napravo za hitro ugotavljanje drog DrugWipe 6S. Dejstvo je da zloraba drog v prometu in na delovnem mestu ogroža varnost nas vseh. Zato so slovenski policisti pričeli uporabljati naprave za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v telesu voznikov za katere sumijo, da vozijo pod vplivom prepovedanih drog. Naprava znamke Securetec, z imenom DrugWipe 6s je imunološki test, ki omogoča hitro zaznavanje drog v slini. Naprava naj bi po navedbah spletne trgovine Sferashop zaznala prisotnost 5 različnih drog. Med njimi največkrat uporabljene marihuane, kokaina, ter sintetičnih drog (amfetamin, metamfetamin in ekstasi oz. MDMA).

Preberite si tudi:

  • Alkotest – Osnovni nasveti – Kaj storiti, ko vam policist odredi preizkus alkoholiziranosti oz. alkotest? – Osnovni nasveti – Zbrali nekaj pomembnih in uporabnih informacij, ki vam bodo pomagala pri odločitvah, kadar se znajdete v takšni situaciji.

Začetek postopka

Postopek se začne tako da policist izpolni Zapisnik o postopku za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnostih snovi v organizmu in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Če policist na podlagi tega zapisnika oceni, da obstaja sum, da se nekdo vozi pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih snovi, mu odredi hitri test z napravo za hitro ugotavljanje drog DrugWipe 6S. Ta zapisnik vam mora policist izročiti na kraju dogodka

Naprava deluje na slino

Z brisom jezika ali notranje strani lica z blazinico za vzorčenje slino zberejo v 5 sekundah. Ko se blazinica obarva rdeče pomeni da je sline dovolj. Slina nato preide iz blazinice na testni trak. Če po 3 do največ 8 minutah (postopek ne sme trajati dlje kot 8 minut) testna črta obarva rdeče je test pozitiven, kar pomeni da ste vozili pod vplivom drog (DrugWipe S6 navodila). Kadar se rezultat odčita po 8 minutah (podobno kot pri testu za COVID 19 in testu nosečnosti) je velika verjetnost, da bo rezultat lažno pozitiven. V takšnem primeru morate obvezno na strokovni pregled, kjer bodo prisotnost drog ugotavljali na Inštitutu za sodno medicino (ISM). Ta rezultat pa vas bo opral vse krivde in če bo tako, lahko vložite na Državno tožilstvo odškodninski zahtevek oz. če želite, lahko tudi kazensko ovadbo zaradi razžalitve proti policistu, ki je test nepravilno uporabil. Vsekakor pa morate vložiti Pritožbo zoper delo policista!

Preberite si tudi:

  • Pritožba zoper delo policistov oz. državljanska nepokorščina v tej tematiki bo predvidoma za seboj potegnila popolnoma drugačno sliko policijske statistike in prikaza stanja policijskega nasilja v Sloveniji.

Test pokaže pozitiven rezultat, če so v slini presežene naslednje mejne vrednosti:

test imate pravico slikati po 8 minutah, to tudi vedno storite!

Zanesljivost naprave

DrugWipe negativni testNaprava ima vgrajeno kontrolno črto  (CL – contol line). Prva črta nam tako javi, da naprava za preverjanje prisotnosti drog deluje v celoti in da je test za preverjanje uspešen. Hkrati pa pove, da je test negativen oz. da v krvi ni prisotne droge. Prav tako je pomembni indikator, kadar ni nobene rdeče črte, kar pomeni, da je rezultat nepravilen oz. da naprava ne deluje pravilno in boste najverjetneje test morali ponoviti.

Policija ima napravo za hitro ugotavljanje drog DrugWipe 6S tudi zato, da se izživlja nad udeleženci v prometu. Splošno znano dejstvo je namreč, da psiho aktivni učinki trave po pokajeni cigareti trajajo do 2 uri, THC pa v krvi ostane še dolgo po tem. Slednje pomeni, da če pokadite joint zvečer in se zjutraj odpeljete v službo, boste sigurno ostali brez vozniškega dovoljenja, saj bo hitri test na droge DrugWipe 6S pozitiven, kljub temu, da Marihuana ne vpliva več na vaše psiho fizične sposobnosti, a je žal še vedno pristna tako v slini, kot tudi v krvi.

Negativen rezultat

Pokažejo se le kontrolne črte (glej zgornjo sliko). Tu je na mestu OPOZORILO!!!, veliko ljudi ne ve, da prva vrsta črt pomeni kontrolno črto, ki pomeni le to da naprava deluje pravilno. Če se ne pojavi nobena črta, pomeni, da naprava ne deluje pravilno. Opozorilo je na mestu zaradi dejstva, da policija to nevednost izkorišča za nezakonite odvzeme vozniškega dovoljenja. Naši bralci so nas namreč večkrat spraševali glede resničnosti navedb glede kontrolne črte in velikokrat se je izkazalo, da so ostali brez vozniškega dovoljenja, ker se je pokazala le kontrolna črta. Ker je dokazovanje v tem primeru zahtevno, svetujemo strokovno pomoč.

DrugWipe pozitivni testTorej če vidimo eno vrsto rdečih črt je vse ok. Kadar pa se pokažejo dve črti ali več, pa žal testa niste opravili, sledi začasni odvzem vozniškega dovoljenja, globa 1.200,00 EUR, ter 18 kazenskih točk. V kolikor ne boste upoštevali prepovedi vožnje in vas ponovno ustavijo policisti, pa sledi še odvzem motornega vozila.

Proizvajalec tudi navaja, da so možne navzkrižne reakcije določenih snovi. Pravijo da so vse možne reakcije testirali v svojih laboratorijih, ter da lahko zaprosite za podatke navzkrižnih reakcij direktno pri njih.

Preberite si tudi:

  • Voznik začetnik in odvzem vozniškega dovoljenja – Vozniku začetniku ni mogoče odvzeti pravice do rehabilitacije v postopku o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, niti v postopku odložitve izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, samo zato ker je voznik začetnik.
  • Razstrupljanje telesa, Marihuana – Razstrupljanje telesa – Marihuana ali bolj po domače trava, je zloglasno trmasta in se zadržuje v vašem telesu zelo dolgo. Lahko jo najdemo na različnih mestih v telesu tudi do 6 mesecev in več.
  • Odvzem vozniške in prepoved vožnje – Najpogostejši vzrok, da policist vozniku izreče kazen prepovedi nadaljnje vožnje in začasen odvzem vozniškega dovoljenja, je psihofizično stanje voznika in prehitra vožnja.

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj