Slovenska policija je pričela z uporabljanjem naprave za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v telesu

Zloraba drog v prometu in na delovnem mestu ogroža varnost nas vseh. Zato so slovenski policisti pričeli uporabljati naprave za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v telesu voznikov za katere sumijo, da vozijo pod vplivom prepovedanih drog. Naprava znamke Securetec, z imenom DrugWipe 6s je imunološki test, ki omogoča hitro zaznavanje drog v slini. Naprava naj bi po navedbah spletne trgovine Sferashop zaznala prisotnost 5 različnih drog. Med njimi največkrat uporabljene marihuana, kokain, ter sintetnične droge (amfetamin, ekstasi).

Začetek postopka

Postopek se začne tako da policist izpolni Zapisnik o postopku za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnostih snovi v organizmu in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Če policist na podlagi tega zapisnika oceni, da obstaja sum, da se nekdo vozi pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih snovi, mu odredi hitri test z napravo za hitro ugotavljanje drog DrugWipe 6S. Ta zapisnik vam mora policist izročiti na kraju dogodka

Naprava deluje na slino

Z brisom jezika ali notranje strani lica z blazinico za vzorčenje slino zberejo v 5 sekundah. Ko se blazinica obarva rdeče pomeni da je sline dovolj. Slina nato preide iz blazinice na testni trak. Če po 3 do 8 minutah tetsna črta obarva rdeče je test pozitiven, kar pomeni da ste vozili pod vplivom drog (DrugWipe S6 navodila).

Test pokaže pozitiven rezultat, če so v slini presežene naslednje mejne vrednosti:

Zanesljivost naprave

DrugWipe negativni testNaprava ima vgrajeno kontrolno črto  (CL – contol line). Prva črta nam tako javi, da naprava za preverjanje prisotnosti drog deluje v celoti in da je test za preverjanje uspešen. Hkrati pa pove, da je test negativen oz. da v krvi ni prisotne droge. Prav tako je pomembni indikator, kadar ni nobene rdeče črte, kar pomeni, da je rezultat nepravilen oz. da naprava ne deluje pravilno in boste najverjetneje test morali ponoviti.

Negativen rezultat

Pokažejo se le kontrolne črte (glej zgornjo sliko). Tu je na mestu OPOZORILO!!!, veliko ljudi ne ve, da prva vrsta črt pomeni kontrolno črto, ki pomeni le to da naprava deluje pravilno. Če se ne pojavi nobena črta, pomeni, da naprava ne deluje pravilno. Opozorilo je na mestu zaradi dejstva, da policija to nevednost izkorišča za nezakonite odvzeme vozniškega dovoljenja. Naši bralci so nas namreč večkrat spraševali glede resničnosti navedb glede kontrolne črte in velikokrat se je izkazalo, da so ostali brez vozniškega dovoljenja, ker se je pokazala le kontrolna črta. Ker je dokazovanje v tem primeru zahtevno, svetujemo strokovno pomoč.

DrugWipe pozitivni testTorej če vidimo eno vrsto rdečih črt je vse ok. Kadar pa se pokažejo dve črti ali več, pa žal testa niste opravili, sledi začasni odvzem vozniškega dovoljenja, globa 1.200,00 EUR, ter 18 kazenskih točk. V kolikor ne boste upoštevali prepovedi vožnje in vas ponovno ustavijo policisti, pa sledi še odvzem motornega vozila.

Proizvajalec tudi navaja, da so možne navzkrižne reakcije določenih snovi. Pravijo da so vse možne reakcije testirali v svojih laboratorijih, ter da lahko zaprosite za podatke navzkrižnih reakcij direktno pri njih.

6 KOMENTARJI

Napišite svoje mnenje