Raztrupljanje telesa - MARIHUANA

Razstrupljanje telesa-Marihuana, ganja, kanabis ali bolj domače trava je zdravilna rastlina, ki ob zaužitju sprošča THC (Tetrahidrokanabinol). To je glavna psihoaktivna sestavina (oz. kanabinoid) rastlin rodu konoplja in spada med prepovedane substance.

Zato, ker je prepovedana substanca imajo policisti zanjo metode testiranja prisotnosti v telesu, te metode pa so:

1. Test prisotnosti THC-ja v slini – DrugWhipe 6S
2. Test prisotnosti THC-ja v krvi
3. Test prisotnosti THC-ja v urinu

DrugWhipe 6S ali test prisotnosti THC-ja v slini

DrugWhipe je naprava znamke Securetec, ki omogoča hitro testiranje prisotnosti drog v telesu. Z brisom jezika ali notranje strani lica odvzamejo slino, katero nato s pomočjo testnih trakov previrijo, sledi THC-ja v slini, katerega je mogoče zaznati do 24 ur pri priložnostnih kadilcih in do 1 tedna pri rednih kadilcih.

Količina Uporabe


1x uporaba


Pogosta uporaba


Redna Uporaba

Prisotnost


do 24 ur


do 72 ur


do 1 tedna

Ugotoviti ali je udeleženec v prometu res pod vplivom marihuane, ali ima v telesu zgolj sledi THC-ja je precej kontroverzno. Dejstvo je, da smo lahko pozitivni na takšnih testih tudi če nismo pod dejanskim vplivom. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov pri razstrupljanje telesa-Marihuana. 

Preberite si tudi:

Strokovni zdravniški pregled in krvni test

Ob strokovnem zdravniškem pregledu najprej opravijo test THC-ja v urinu. Če so rezultati pozitivni vam nato opravijo še krvni test na THC. Tu je pomembno povdariti, da prisotnost THC-ja v urinu ne pomeni odvzema vozniškega dovoljenja, šele pristnost te snovi v krvi pomeni odvzem vozniškega dovoljenja. Ta je lahko pozitiven do 3 dni po enkratni in do 1 meseca pri redni uporabi marihuane. Stroški tega pregleda so lahko od 500,00 do 900,00 EUR.

Količina uporabe


1x uporaba


Pogosta uporaba


Redna uporaba

Prisotnost


Do 3 dni


Do 15 dni


Do 30 dni

Pri prisotnosti THC-ja v krvi moramo upoštevati, da so testi vedno pogostejši. V kolikor boste kazali znake nezanesljivega ravnanja pri vožnji in bo alkotest pokazal 0,00 mg alkohola v litru izdihanega zraka, boste najverjetneje morali opravljati tudi hitri test za droge – DrugWipe 6S, saj je to že ustaljena praksa v Sloveniji. Rezultati tega test bodo ključnega pomena pri odločanju ali vam bodo vozniško dovoljenje začasno odvzeli in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Kadar hitri test na droge pokaže prisotnost THC-ja vam strokovni pregled odsvetujemo!

Kontrolni zdravniški pregled in urinski test

Pri kontrolnem zdravniškem pregledu testirajo prisotnost THC-ja v urinu, kjer je THC možno zaslediti od 5 do 8 dni po enkratni uporabi in do 2 meseca pri redni uporabi Marihuane. Pred opravljanjem kontrolnega zdravniškega pregleda vam svetujemo, da v lekarni kupite eden ali dva urinska testa in se predhodno testirate sami na prisotnost THC-ja. V kolikor vam bodo na kontrolnem zdravniškem pregledu odkrili pristnost THC-ja v urinu, vas bodo napotili na 2 do 3 mesečno dokazovanje abstinence, kar bo pomenila, da prav toliko časa ne boste dobili vrnjenega vozniškega dovoljenja, hkrati pa se lahko pregled podraži za do 200,00 dodatnih EUR.

Količina uporabe


1x uporaba


2-4x na teden


5-6x na teden


dnevni uporabnik

Prisotnost


5-8 dni


11-18 dni


33-48 dni


49-63 dni

Kot zanimivost, urinski testi ne preverjajo direktno prisotnost THC-ja ampak prisotnost metabolita THC-COOH, ta nam pove le, da telo še vedno predeluje THC. Slednje je pomembno pri kontrolnem zdravniškem pregledu, kar pa ne velja isto za strokovni pregled, ki ga odredi policist po tem ko vas ustavi.

Preberite si tudi:

Zakaj THC ostane tako dolgo v našem telesu?

THC ostane v našem telesu, ker je aktivna snov in je topna v maščobi. To pomeni da se pri kajenju trave THC kopiči in shranjuje v naših maščobnih celicah. Več THC-ja vsebuje trava in bolj redno jo uporabljamo, več se je shrani v naših maščobnih celicah. Zato je čas prisotnosti metabolita odvisen tudi od indeksa telesne maščobe. Osebam z nižjim indeksom telesne maščobe, se organizem hitreje očisti. Potemtakem, ko vaše telo porablja odvečne maščobe, se THC ponovno sprosti v kri in ko ga prebavimo se sprosti preko urina.

Zaradi tega je razstrupljanje telesa od THC-ja lahko zelo zoprno in dolgotrajno, v kolikor želimo hitro do vozniškega dovoljenja moramo zato k razstrupljanju telesa pristopiti aktivno.

Preberite si tudi:

Kaj storiti takoj po storjenem prekršku?

Prvi nasvet, ki vam ga lahko ponudimo v tem primeru je, da takoj prenehate z uporabo Marihuane. Prej ko prekinete uporabo, prej se bo THC prenehal kopičiti v vašem telesu in drugi nasvet, da takoj po storjenem prekršku pričnete z razstrupljanjem telesa. Metod razstrupljanja telesa je več in priporočamo vam, da te metode kombinirate, ter tako hitreje razstrupite svoje telo.

Metode razstrupljanja telesa

Kot prej rečeno je za Razstrupljanje telesa potrebno kombinirati več metod, da lahko tako zelo pomemben kontrolni zdravniški pregled uspešno opravite. Priporočamo vam kombinacijo naravnega čiščenja in čiščenja s posebnimi metodami in za ta namen pripravljenimi preparati, ki jih lahko kupite preko spleta, v drogerijah in lekarnah.

Pri razstrupljanju telesa je pomembno tudi:

 • Čiščenje črevesja in jeter – Kombinacija probiotikov, prebiotikov in encimov (z izbranimi zelišči) v izdelku NutriCol je za vaše telo koristna izbira za revitalizacijo vaše črevesne mikrobiote in globinsko čiščenje črevesja.
 • Čiščenje telesa in krvi – Razstrupljanje telesa je odlična metoda za povrnitev življenjske energije. Pri tem vam je lahko v odlično pomoč klamatska alga NutriMax ali KlamathRW®max, s katero dobite še mnogo več, saj vsebuje tudi vse hranilne snovi (vitamine, minerale, amino kisline, omega 3 in 6,…), antioksidante, posebne molekule pomembne za krepitev naravne odpornosti in dobro psihofizično počutje.

Kura s kreatinom

Za razstrupljanje telesa-Marihuana, hiter takojšnji učinek nekateri priporočajo kuro s kreatinom (creatine monohydrate) v najvišjem dovoljenem dnevnem odmerku.

Kreatin je amino kislina, ki se običajno prodaja v trgovinah s športno prehrano. Kreatin poveča sposobnost telesa, da proizvede energijo hitro in pomaga pri pridobivanju mišične mase, kar je dobra lastnost, saj redni uporabniki marihuane praviloma niso veliko športno aktivni. Športna aktivnost, kardio treningi pa pripomorejo k topljenju maščobnih celic v katerih se nabira THC.

Povzetek

Ne glede na vse povedano v članku razstrupljanje telesa-Marihuana, so pomembne 4 stvari!

 • Voda – ni bolj naravne metode. S pitjem zadostnih količin vode omogočimo organizmu, da izpere iz telesa strupene snovi. Zadostna količina vode  je od 2 do 3 litre na dan, z intenzivnimi treningi pa lahko tudi več.
 • Masaža– pospešujejo cirkulacijo krvi in posledično izločanje maščobnih celic.
 • Hrana – pravilna prehrana je bistvenega pomena pri preprečevanju nastajanja maščobnih celic. Uživanje zadostnih količin svežega sadja in zelenjave bo zagotovilo telesu zadostno količino vitaminov in mineralov. Najpomembnejši je velik vnos vitamina C, pomaga pa tudi B-komplex. Prav tako pomagajo živila, kot so kurkuma, CAMU CAMU, šparglji, regrat, česen, ingver, limona, grenivka, artičoke in pegasti badelj.
 • Rekreacija – redna telesna dejavnost (4-5 krat tedensko vsaj 1 uro) bo s pospešenim delovanjem srca zagotovila telesu dobavo potrebnih, prej zaužitih mineralov in vitaminov ter s povečanim dihanjem poskrbela za odstranjevanje odpadnih snovi in strupov iz telesa.

8 KOMENTARJI

  • Pegasti Badelj se priporoča za razstrupljanje jeter, kadar je treba iz telesa spravit THC, pa je bolj pomemben 100% kreatin, ki topi maščobne celice v katerih se nahaja THC, da pa slednjega spravimo iz krvi, pa vsekakor pomaga tudi Pegasti Badelj.

 1. Obveščamo vse bralce, da je dne 18.06.2019 bil objavljen popravek Zakona o voznikih, po katerem lahko kandidati opravljajo kontrolni zdravniški pregled pri katerikoli zdravstveni ustanovi, ki je pooblaščena.

 2. Kadim Marihuano vsak dan, in sem bil poklican na test za droge in me zanima, če je 49-63 dni mišljeno z razstrupljevanjem ali brez, ker poznam kolega, ki je imel podobno situacijo, kadil vsak dan in se je očistil v 14 dneh, ali je to možno??

  • Pozdravljeni,

   Za konkreten odgovor imamo premalo podatkov. Čiščenje telesa od THC-ja od odvisno od veliko stvari. THC se namreč nabira in skladišči predvsem v maščobnih celicah. Slednje pomeni, da v kolikor na primer ste močnejše postave in hujšate, lahko v urinu in krvi najdejo sledove marihuane tudi po 2 mesecih (za redne uživalce). Osnovni nasvet ki vam ga lahko ponudimo je popolna abstinenca do THC-ja (pazite da niste niti v okolici ljudi, ki kadijo marihuano, saj lahko tudi z “pasivnim kajenjem v telo dobite THC), ter načrtno čiščenje telesa (zdrava prehrana, veliko tekočine, veliko športa), obstajajo pa tudi različni pripravki, ki se dajo kupiti za razstrupljanje telesa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj