Na tržišču je ogromno vprašljivih rabljenih vozil, na katere moramo paziti, ko se odločamo za nakup rabljenega vozila. Da si lahko predstavljamo kaj je dvomljiv avtomobil, moramo določeno število le teh vzeti pod drobnogled. Za vsak pregled določenega modela ali znamke avtomobila vidimo, kateri aspekti so najpomembnejši pri določitvi zgodovine, ter kateri imajo največjo možnost pomanjkljivosti, torej obrabe. Šele ko imamo dovolj znanja lahko opravimo “pošten” nakup rabljenega vozila.

Na trgu pa niso le vprašljiva vozila. Pozorni moramo biti tudi na ljudi, ki nam avtomobil prodajajo. Kot v vsakdanjem življenju, moramo z neznanci imeti večjo mero pazljivosti in nezaupanja. V mislih moramo imeti, da je v njihovo korist prodati vozilo, po kar se da visoki ceni. Zaradi tovrstnih interesov, se marsikatero pomanjkljivost zadrži, oziroma se od nje odvrne. Več v nadaljevanju.

Ocenjevanje stanja vozila

Zelo pomembno je, da ko nakupujemo rabljeno vozilo, dobro presodimo vrednost avtomobila. Napačno ovrednotenje nas lahko stane kar nekaj denarja in časa. Če berete ta članek, najverjetneje o realnih cenah avtov niste seznanjeni. Da boste dobili približno vrednost rabljenega vozila, si morate določeno število le teh ogledati in jih preizkusiti.

Na spletu preverite, katere napake ali nepravilnosti se pri določenih modelih avtomobila najraje pojavljajo. Medtem, ko tovarniške napake na avtih običajno niso izrazite, se lahko pripetijo. Na primer, avtomobilsko podjetje Audi, je moralo odpoklicati avtomobile modela S8 in A8 v proizvodnji od 2010 do 2018 zaradi napake v tuljavi uporabljene v tesnilu tanka radiatorja. Torej je precej pomembno, da preverite tehnične težave in mnenje ljudi o določenem modelu avta, preden se zanj odločite.

V kolikor imate možnost na ogled avtomobila pripeljati nekoga, ki lahko vrednost oceni bolje kot vi, to tudi storite. Drugo mnenje je velikokrat uporabno, v tem primeru pa je uporabno iz dveh razlogov: Izkušena oseba bolje presodi stanje avta, v primeru kasnejšega spora je oseba lahko priča.

Za dobro oceno rabljenega vozila je najpomembnejša tesna vožnja. V primeru, da vam prodajalec te ne odobri, je velika možnost, da je z vozilom nekaj hudo narobe. Testna vožnja je ena izmed ključnih komponent ocene stanja vozila. Pove nam kako se počutimo med vožnjo, če nam avto odgovarja ali ne, ter nam hkrati omogoči boljše razumevanje preteklosti prevoznega sredstva. Vsak nenavaden zvok ali treslaja pomeni rdečo luč, v kolikor niste avtomehanik.

Preteklost vozila ter informacije o njem

Nihče si ne želi kupiti vozila, za katerega bi kasneje ugotovil, da je ukraden. Na srečo, pa se lahko temu izognemo. Za osnovne informacije o avtu lahko obiščemo spletno stran e-uprava, prav tako pa lahko preverimo seznam prijavljenih ukradenih vozil v Sloveniji in celotni v Evropi.

K preteklost avtomobila pa sodijo tudi redni servisi, ter vzdrževanje. Preden se odločimo za nakup, je priporočljivo preveriti stanje vozila tudi pri pooblaščenem serviserju ali povprašati za mnenje avtomehanika, pri katerem se je vozilo vzdrževalo.

Če je avtomobil bil udeležen v nesreči, pa se marsikdaj zamolči. Pri preverjanju tega, se moramo zanašati na fizične pokazatelje. Ti so lahko bolj ali manj očitni. Med bolj očitne spada obarvanost karambolirane karoserije (različni odtenki barve, na primer med zadnjimi in sprednjimi vrati…), zamik celotnega avta (očitne razlike med razmikom vrat in šasijo…), poškodovani odbijači in podobno. Med manj očitne spadajo poškodbe ogrodja in podvozja vozila, prisotnost zračnih blazin, ter tovrstne »skrite« podrobnosti. Vsaka pretekla nesreča vozilu prinese strukturne defekte, ki jih je skoraj nemogoče popraviti.

Defekti rabljenega vozila

Vsaka hiba vozila, vas bo stala popravila. Zatorej če želite kupiti avto, ki je kar se da ohranjen glede na ponujeno ceno. Pri presojanju stanja avtomobila moramo biti pozorni na naslednje pokazatelje:

 • Neporavnani avtomobilski deli kažejo na hujšo prometno nesrečo. Neenakomernost najpogosteje opazimo med posameznimi ploščami na avtomobilu, na vratih ter na celotni liniji avtomobila.
 • Rja in poškodba barve so pri starejših avtomobilih pogoste. Če avto na poškodovani točki še ni začel rjaveti ali pa je zarjavel na zelo majhni površini, se lahko del popravi. V kolikor je zarjavel skozi in na veliki površini, se zaradi stroškov popravila raje odločite za drug avto.
 • Problemi z motorjem so ena izmed večjih defektov. Te lahko preverimo z vizualnim pregledom motorja. Pozorni moramo biti na kakršnokoli puščanje, oljne madeže ali korozijo. Če je motor preveč čist, je možno, da vam prodajalec želi kaj prikriti. Prav tako pa moramo biti pozorni na zvok motorja, kar najlažje preverimo s testno vožnjo.
 • Problemi z izpušnim sistemom nam lahko nakažejo resnejše napake. Prižgite avtomobil in se sprehodite do zadnjega dela avta. Če se iz izpušnega sistema kadi modro, pomeni, da motor kuri preveč olja. Črn dim pomeni, da motor kuri preveč goriva. V obeh primerih nam bo avto povzročal dodatne stroške.
 • Obraba menjalnika in sklopke. Pred nakupom poskusite kako se vam na občutek zdi sklopka. Dogovorite se za testno vožnjo, ter preverite normalno delovanje vseh prestav.
 • Prevoženi kilometri in opozorilne lučke na armaturni plošči. Pazite, da prevoženih kilometrov ni preveč ali, da jih je presenetljivo malo. Čeprav so tovrstna dejanja ilegalna, se prevoženi kilometri lahko »prevrtijo nazaj« in ne bodo kazali realne prepotovane razdalje. Prav tako nas na napake na avtomobilu opomnijo lučke armaturne plošče.
 • Delovanje elektronike in ohranjenost notranjosti. Preverite ali vsi elektronski sistemi avtomobila delujejo pravilno. Če notranjost izgleda, kot da je bila nekoč premočena, je možnost, da bo odpovedalo več elektronskih sistemov in da je nedelujoč odkrit šele začetek.

Preberite si tudi:

Kakovostni razredi vozil

Vsak avtomobil spada v nek kakovostni razred. Osnovna cena vozila in cena vzdrževanja ter servisiranja je sorazmerna s kakovostnim razredom. Pri nakupu vozila moramo pomisliti na ceno, ki jo prinese.

Najverjetneje ste že kdaj zasledili nekoliko starejši luksuzni avto. Na primer prej omenjeni Audi, model S8 letnik 2008, se na portalu Avto.net prodaja za 8.990 evrov. To vozilo spada v enega izmed višjih razredov. Medtem, ko je cena precej primerna za avtomobil s tolikšno opremo in močjo motorja, so sprotni stroški lahko neznosni. K tem spadajo stroški registracije, zavarovanja, goriva, sprotnih popravil in vzdrževanj. Ti stroški lahko v zelo kratkem času presežejo ceno samega vozila. V skrajnem primeru, pa moramo vozilo prodati, saj ga enostavno ne moremo več vzdrževati.

Pri kakovostnih razredih, pa je nujno omeniti tudi kakovostne razrede kvalitete. Vozila, namenjena trgom bolj razvitih držav Evropske unije (npr. Nemčija, Švica, Švedska), so bistveno bolj kvalitetno izdelana. Takšna vozila v povprečju potrebujejo manj vzdrževanja ter imajo daljšo življenjsko dobo. V kolikor imate možnost nakupa uvoženega vozila in vam to ne prinese ogromno dodatnih stroškov, lahko na ta način dolgoročno prihranite nekaj dodatnih evrov. Seveda, pa moramo paziti tudi pri nakupu avtomobila iz tujine.

Dolgoročno pa lahko prihranite tudi, če kupite avtomobil nizkega kakovostnega razreda. Takšen avto ustvari manj stroškov, kot bi jih avto višjega ranga. Tovrstna strategija nakupa, nam lahko omogoči izbrati dovolj denarja za avtomobil višjega razreda.

Kje opraviti nakup rabljenega vozila?

Medtem, ko so včasih avtomobile prodajali skoraj izključno na nedeljskih avtomobilskih sejmih, se danes večina vozil proda preko spleta. Srečo iz vidika zaupanja lahko imamo, če poznamo koga ali pa nam kdo predstavi nekoga, ki prodaja avto. Vendar tudi to ne pomeni, da je avto brezhiben.

Na sprejemljiva rabljena vozila lahko naletimo praktično kjerkoli. Vendar si lahko pri določenih prodajalcih to možnost povečamo. Te vrste prodajalcev so običajno veliki pooblaščeni trgovci, ki ohranjajo dobro ime s prodajo avtomobilov, ki so zadovoljivi. Seveda pa tudi ti ne prodajajo popolnih vozil.

Vedno bolj priljubljen način nakupa avtomobila je spletna licitacija. Pri tej ljudje preko interneta sodelujejo na dražbi vozil. Takšnim vozilom je podan certifikat stanja, ki pove ali je avto vozen, poškodovan ali v okvari. Stanje pa lahko ugotovite tudi iz priloženih slik. Tak način nakupa je najbolj riskanten in se ga običajno poslužujejo le tisti, ki mislijo avtomobil prenoviti ter vanj vložiti nekaj dodatnega časa in denarja.

V primeru, da avto kupujemo od znanca, lahko po večini predpostavimo, da nas oseba ne bo želela »prinesti naokoli«. Takšen nakup je najbolj zanesljiv, saj imamo največjo možnost, da nas bo oseba opomnila na vse pomanjkljivosti vozila, hkrati pa nam bo ponudila razumno ceno. Pozornost pa tako rekoč vseeno ni odveč.

V mislih pa imejte tudi, da popoln rabljen avto ne obstaja. Če je avtomobil zelo lepo vizualno ohranjen, se avta najverjetneje ni vozilo veliko. To je neke vrste paradoks, saj lahko premajhna uporaba vozila povzroči večjo škodo, kot zmerna uporaba.

Nujna vprašanja prodajalcu vozila

Ko kupujete avtomobil, se je pametno pozanimati in postaviti prodajalca naslednja vprašanja:

 • Ali lahko vidim avtomobil? Čeprav se to vprašanje sliši smešno, je danes pri spletni prodaji ključno. Če vam privatni prodajalec ne pusti ogleda v živo, najverjetneje nekaj skriva.
 • Je avto legalen? To smo opisali že zgoraj in sicer nas zanima ali je slučajno ukraden ali pa je kakorkoli predelan, da ga ni legalno voziti na slovenskih cestah.
 • Zakaj prodajate avtomobil? Pri tem vprašanju lahko opazimo iskrenost odziva privatnega prodajalca. Če se z odgovorom nekoliko obotavlja, najverjetneje ni najbolj iskren.
 • Lahko vidim uradne dokumente avtomobila? Če avto ni sporen, bi moral imeti vse potrebne dokumente, ki nakazujejo legitimnost.
 • Koliko je preteklih lastnikov? Pretekli lastniki najbolj vplivajo na ceno vozila. Cena vozila z večjim številom preteklih lastnikov, bi morala biti bistveno nižja.
 • Je avto bil kadarkoli karamboliran? Pri tem vprašanju ni nujno, da bomo dobili iskren odgovor. Je pa možnost, da bo prodajalec omenil kakšno manjšo nesrečo, ki je drugače ne bi opazili.
 • Je avto takšen, kot je bil opisan? Prodajalec ima dolžnost stranke opozoriti o kakršnihkoli težavah vozila, čeprav tega običajno ne naredi. Prav tako ne sme podati lažnih informacij o moči motorja, prevoženih kilometrih ipd. Podani opis in opis prodajalca primerjajte za napake.
 • Se lahko z njim peljem domov? Pri tem vprašanju nas zanima, če je vozilo vozno, če ima opravljene preglede in če je zanj urejena vsa potrebna dokumentacija. Prav tako bomo videli, če avto slučajno ni takšen kot opisan.
 • Ali ga lahko preizkusim? Tu nas zanima, kakšen bo odziv osebe. Če testno vožnjo odobri v trenutku, se ta ne boji morebitnih napak, ki jih boste odkrili. V primeru, da se oseba obotavlja ali pa vam testno vožnjo ne dopusti, ta najverjetneje nekaj prikriva. Takšen nakup rabljenega vozila odsvetujemo!

Končne misli

V tokratnem članku smo izpostavili nekaj podrobnosti, na katere moramo biti pozorni pri nakupu rabljenega vozila. Osredotočili pa smo se tudi na oba aspekta nakupa, na vozilo kot tudi na prodajalca. Upamo, da vam bo ta članek prišel prav pri vašem naslednjem nakupu rabljenega vozila.

Preberite si tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj