Na avto smo lahko navezani, prav tako pa se nanj zanašamo pri vsakodnevnih aktivnostih. Če vas za vaš avto skrbi, si v nadaljevanju preberite več nasvetov za preprečitev vloma v vozilo.

Naprave za preprečitev vloma v vozilo

Na trgu obstaja kar nekaj naprav, ki nam omogočajo preprečitev vloma v vozilo. Takšne rešitve se razlikujejo po efektivnosti, ceni ter načinu s katerim varujejo vozilo. Zavedajte se, da vsaka izmed takšnih naprav poveča možnost, da vašega avtomobila ne bodo ukradli.

Ključavnic, ki imobilizirajo aspekt vožnje je ogromno. Za tovrstne »enostavne« naprave odštejemo okoli dvajset evrov, medtem ko lahko za bolj specializirane sisteme odštejemo tudi po nekaj sto evrov. Najpogostejše so ključavnice za volan, ročno zavoro, stopalno zavoro ter za kolesa.

Ključavnice za volan

Ključavnice za volan se, najverjetneje ni težko uganiti, pritrdijo na volan avtomobila. Tovrstna zaščita je učinkovita, saj je nepridipravu vidna, kar ga lahko odvrne od kraje. Na problem lahko naletimo, saj medtem, ko je ključavnica narejena iz vzdržljive kovine, sam volan ni. To privede do delnega uničenja volana in odstranitve imobilizacije.

Ključavnica za ročno zavoro

Ključavnice za ročno zavoro se pritrdijo na ročno zavoro in onemogočijo manipuliranje le te. Nekateri modeli poleg ročne zavore fiksirajo tudi palico menjalnika. Takšne ključavnice so manj pogoste, a vseeno približno tako učinkovite kot ključavnice za volan.

Ključavnice za kolesa

Ključavnice za kolesa se pritrdijo okoli enega izmed koles. Ta naprava je podobna inštrumentu, ki jo redarji uporabljajo v primeru neplačila, za onemogočanje premikanja avtomobila. Ta tip ključavnice je zelo efektiven, saj kradljivec ni zmožen avta odpeljati ali pa ga premikati z vlečnim vozilom.

Podsistem za prekinitev vžiga

Zelo redka, a najverjetneje najefektivnejša naprava za preprečevanje kraje, pa je nedvomno podsistem za prekinitev vžiga. Naprava sestavlja skrito stikalo, ki preprečuje dovod bencina in olja. Za aktivacijo tega moramo poznati njegovo lokacijo, običajno pa potrebujemo tudi poseben ključ. Tovrstna zaščita vlomilcu povzroči ogromno dodatnega dela, zaradi česar se ta na koncu za krajo ne odloči oziroma obupa.

GPS sledilci

Tako imenovani GPS sledilci nam omogočajo imeti konstanten pogled nad lokacijo avtomobila. V primeru vgradnje le te, lahko policiji posredujemo trenutno lokacijo vozila, ta pa jim pomaga avto kar se da hitro izslediti in vrniti lastniku.

Medtem, ko je večina teh naprav dokaj učinkovitih, pa vseeno lahko pride do človeške napake.

Preberite si tudi:

Človeške napake, ki privedejo do vloma

Vlomilci izbirajo avtomobile, ki so lahke tarče in prinesejo kar se da velik dobiček. Na to, da avto postane tarča vpliva veliko dejavnikov, med njimi je tudi človeška napaka.

Najbolj poznana napaka, ki jo delamo je, da v avtu na vidnem mestu pustimo vrednejše predmete kot so telefoni, denarnice, torbice, prenosni računalniki in podobno. Nepridiprav se lahko sprehodi med avti, kot med izložbami v trgovini, ter izbira kaj potrebuje. Prav tako, pa ni pametno na vidnem mestu prestavljati predmetov v prtljažnik, saj nas lahko med tovrstnim početjem kdo opazuje. Pravzaprav je najbolj pametno v avtu puščati čim manj lastnine, saj vsaka dodatna, poveča verjetnost vloma.

Lokacija

Morda se tega vsakodnevno ne držimo, vendar je zelo pomembno avto parkirati na vidnem, osvetljenem mestu. Več ljudi, kot se mimo mesta sprehodi, manjša je možnost, da se bodo vlomilci izpostavili potencialni pozornosti.

Pazite na ključ!

Če vam povemo, da se večina vlomov zgodi ravno z vašim ključem, boste najverjetneje presenečeni. Roparji lahko do ključa pridejo na različne načine. Najpogostejši način je, da ste ključ pustili ali pozabili v avtu. Prav tako pa lahko vlomijo v vašo hišo, ter ključ poiščejo. Zaradi tega je varno tudi doma ključ hraniti na ne tako očitnem mestu. Pazite pa tudi, da avta ne zapuščate prižganega niti za kratek čas, saj lahko to situacijo nekdo izkoristi. Najbolj varno je, da ko avto zapuščate, zaprete vsa okna in vrata, ter avtomobil zaklenete.

Dandanes pa je odtujevanje avtomobila postalo še bolj enostavno s »pametnimi« ključi. Tovrsten ključ nam omogoča odpiranje vrat v kolikor smo v njihovi bližini. Prav tako pa omogoča zagon motorja, če je ključ v notranjosti avtomobila. Vlomilci od vašega ključa (hranjenega doma) pridobijo signal s posebno napravo, ter ga z drugo napravo reproducirajo. Celoten proces traja manj kot minuto. Po zaključitvi procesa je celovit dostop do avtomobila njihov. Proti takšnim poskusom se lahko branimo s hranjenjem ključa v posebni » Faradeyevi kletki«. To se lahko kupi v obliki manjše torbice. Kletka onemogoči prehod elektromagnetnega valovanja in s tem dostop do ključa.

Zlorabe in ukane

Roparji pa se poslužujejo tudi različnih zlorab in ukan. Ena izmed takšnih ukan je pridobivanje informacij prodajalcev avtomobilov. Pri tej tehniki se predstavijo kot kupec vozila, ter od prodajalca izvlečejo informacije, ki mu kasneje pomagajo pri odvzetju. Pri tej tehniki bodite pozorni, da v primeru prodaje ne posredujete preveč osebnih podatkov, ter, da se s stranko dobite na javnem mestu.

S kom imate opravka?

Profesionalni roparji

Profesionalci so razlog za največ ropov in odtujitev. Kot tarče izbirajo bolj eksotične ter tudi bolj popularne modele avtomobilov. Običajno imajo nekakšno delavnico, kjer avto razstavijo in kasneje prodajo po delih. Njihovi avti ali deli avtov pogostokrat pristanejo v drugih državah.

Roparji za zabavo

Tovrstni kradljivci najraje izberejo hitre in luksuzne avtomobile. V kraji in nato vožnji naokoli najdejo užitek. Večino avtov udeleženih v takšnem ropu policisti kasneje izsledijo, vprašljivo pa je stanje najdenega avtomobila.

Nalet in kraja

Zasledili smo zvijačo, pri kateri se ropar v vas zaleti od zadaj. Medtem, ko greste preveriti škodo, se nekdo usede v avto in odpelje. Proti tej vrsti ropa ni veliko zaščit. Predlagamo vam, da če menite, da se je nekdo v vas zaletel namerno, ne izstopajte iz avtomobila in pokličite policijo.

Končne misli

Ne glede na zaščito in previdnost, se lahko kraja pripeti kadarkoli. Z znanjem o načinih in prijemih, pa dodatno zmanjšamo možnost takšnega neželenega dogodka. Upamo, da vas je članek podučil in vam podal dovolj znanja, da boste v prihodnje bolj pazljivi in v dani situaciji reagirali pravilno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj