Začasni zaseg motornega vozila s strani policije

Začasni odvzem vozila s strani policije je možen na podlagi Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ki pravi da lahko policist zaseže vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi prekrška in so izpolnjeni pogoji. Vozilo je možno zahtevati nazaj, vendar je uspešnost postopka zelo odvisna od tega, kako dobro je napisan ugovor za izročitev začasno zaseženega vozila, katera sodnica prevzame vaš primer in če ima dober dan.

Velikokrat se namreč zgodi, da brez dobre strokovne pomoči, vozila ne boste več videli ali pa bo vsaj postopek vrnitve potekal zelo dolgo, saj vas bodo želeli zaslišati (oz. kršiotelja i/ali lastnika vozila) in po zaslišanju bodo šele izdali sodbo (v tem primeru morate počakati na pravnomočnost sodbe 8 dni in ponavadi zahtevajo še potrdilo o pravnomočnosti, katero morate iskati na sodišču), čeprav zakon predvideva odredbo (s katero se vozilo vrne nazaj takoj in ne šele po pravnomočnosti).

Preberite si tudi:

 • Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila – Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju.
 • Odvzem vozila tretjemu, osebi, ki ni lastnik vozila – Vrhovno sodišče v Celju poudarja da ZP-1 pri določanju sankcij, kot je odvzem motornega vozila predvideva predvsem preventivni učinek, ki je v tem, da se storilce odvrne od bodočih podobnih kršitev.

Pogoji za začasni odvzem vozila

Če ste v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovani za prekršek:

 • prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,
 • prekoračitve hitrosti v naselju za več kot 30 km/h,
 • prekoračitve hitrosti zunaj naselja za več kot 40 km/h,
 • prekoračitve hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,
 • vožnje pod vplivom alkohola,
 • vožnje pod vplivom prepovedanih drog, ali
 • odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja, in
 • zaradi vožnje pod vplivom zdravil.

Za zaseg motornega vozila pa so lahko tudi razlogi

Preberite si tudi:

 • Odvzem izpita – Promet je lahko zelo nepredvidljiv. Zaradi tega, se lahko kaj hitro ujamemo v situaciji, katere nismo načrtovali. Eden izmed takšnih dogodkov je odvzem izpita.

Zaseženo motorno vozilo policija odda pooblaščencu

Zaseženo motorno vozilo policija odda pooblaščencu, ter hkrati odvzame registrske tablice vozila in jih pošlje upravni enoti. Upravna enota podatek o zasegu vozila vnese v evidenco registriranih vozil, ob vrnitvi vozila pa lastniku ta vpis izbriše. Na potrdilu o zasegu predmetov mora biti izpolnjeno kaj vse se je zaseglo, ter kam je bilo vozilo odpeljano.

Preberi si tudi:

Vabilo, obdolžilni predlog in odredba o zasegu vozila

Po tem ko policija opravi svoje delo, vse ugotovitve skupaj z vsemi dokumenti posreduje na sodišče. Sodišče nato kršitelju pošlje vabilo, obdolžilni predlog in odredbo (ali sklep) o zasegu vozila. Vendar so postopki na različnih sodiščih in pri različnih sodnikih lahko drugačni.

Kršitelj mora nato vložiti Ugovor ali zahtevo za izročitev začasno zaseženega vozila in izjavo v roku 8 dni. Izjavo morata podati tako lastnik, kot kršitelj oz. če je kršitelj tudi lastnik samo on. V kolikor se na sodišče pošlje tudi izjava zaslišanje ni potrebno in vozilo je lahko vrnjeno bistveno hitreje. Če pa se odločite da se zaslišanje udeležite, se je treba na zaslišanje zelo dobro pripraviti, saj če se na zaslišanju ne boste izkazali oz. ne boste bili pripravljeni, vam lahko sodišče na podlagi vaših nepremišljenih izjav lahko odvzame vozilo, ki ga bo v nadaljnjem postopku bistveno teže zahtevati nazaj s pravnimi sredstvi, kot sta ugovor ali pritožba.

Odredba o zasegu vozila

Velikokrat pa se zgodi da sodnik pravilno vodi postopek začasnem o odvzemu vozila in po prejemu policijske dokumentacije izdajo vabilo, obdolžilni predlog in sklep ali odredbo o zasegu vozila. To je namreč edini pravi postopek, saj lahko le na sklep ali odredbo o zasegu vozila vložite v 8 dneh ugovor s katerim zahtevate vozilo nazaj.

V takšnem postopku se po navadi vse skupaj prej zaključi in vam sodišče dokaj hitro izda odredbo o vrnitvi začasno zaseženega vozila. Postopek je lahko zaključen v roku 1 tedna do 1 meseca, če pa postopek ne izpeljemo pravilno pa lahko traja postopek od dva pa tudi do pet mesecev. Zelo pomembno je, da se vloži dobro napisan ugovor, podprt z dokazi in pravimi trditvami, saj bo od tega odvisen uspeh ugovora in hitrost postopka.

Sodišče vozilo vrne lastniku tudi po uradni dolžnosti, če je odpravljen razlog zaradi katerega je bilo vozilo začasno odvzeto. Tukaj spada predvsem začasni odvzem vozila zaradi poteka vozniškega dovoljenja. Torej, če vam je vozniško dovoljenje poteklo, vam lahko policija začasno odvzame vozniško dovoljenje. V kolikor se vzrok pravočasno odpravi, pa se lahko od sodišča zahteva tudi izrek opomina, namesto izreka globe.

Dober pravni strokovnjak, pa bo, v kolikor bodo izpolnjeni pogoji zahteva tudi oprostitev plačila stroškov postopka. S tem postopkom lahko prihranite od 100,00 EUR in več.

Preberite si tudi:

 • Kako se izogniti policijski kontroli DELUJE 100% – Dejstvo je da je Slovenija policijska država in večina Slovencev že ve, da na cesto le če je nujno potrebno, saj so policaji vedno in povsod. Z vožnjo po dnevi v kolikor spoštujete cestno prometne predpise, najverjetneje ne boste imeli težav. Popolnoma drugače je z vožnjo v večernih urah in ponoči.
 • Kako se obnašati ko vas ustavijo policisti – Ko vas policisti ustavijo ostanite mirni, utišajte radio, ne delajte hitrih in nenadnih gibov, ne govorite brez potrebe in ne iščite prometne in vozniške dokler policist tega od vas ne zahteva. Odgovarjajte v kratkih in jedrnatih stavkih in samo takrat, ko vas policist karkoli vpraša.

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj