Vsi imamo skrivnost, za katero ne vedo niti najbližji. Ker pa živimo v informacijski dobi, ima skoraj vsak izmed nas ob sebi nenehno »najboljšega prijatelja«. Najverjetneje ste pomislili prav! Ta prijatelj je naš osebni telefon. Medtem, ko nas je ta prijatelj že velikokrat rešil iz zagate, ter nam pomagal, zna v resnici biti prikrito zahrbten. V nadaljevanju članka “Kaj Google ve o vas”, vas bomo informirali kot tudi podučili o tem, kako ravnati s to »zahrbtnostjo«.

Načini pridobitve vaših informacij

Možnosti pridobitve vseh digitalnih informacij določene osebe je neskončno. Na srečo, pa je legalnih poti, katere uporabljajo današnje večje komunikacijske korporacije le peščico.

V veliki večini primerov informacije o neki osebi poda ravno ta oseba. Te informacije podate z uporabo različnih aplikacij kot so Facebook, Google iskalnik, Google Maps, ipd. Naštete aplikacije nenehno zbirajo vse vaše odločitve, spremembe, pogovore, maile, kot tudi lokacijo. S tako ogromno bazo podatkov o vašem življenju lahko podjetja zelo natančno ugotovijo vse o vas.

Informacije o vas pa lahko pridobijo tudi preko mikrofona telefona. Aplikacije za prepoznavanje govora nenehno delujejo, ter spremljajo pogovore. V primeru, da zaznajo neko ključno besedo, le to shrani v repertuar vaših ključnih besed. Te ključne besede so lahko praktično karkoli, najpogostejše pa so besede predmetov ter podjetij.

Načini uporabe vaših informacij

Zgodba je zaporedje dejanj. Vsak podatek o vas pa je vrsta dejanja, ki vas sestavlja, sestavlja vašo zgodbo. Za vsako komunikacijsko podjetje je vaša zgodba ključnega pomena, saj lahko to zgodbo dobro prodajo različnim podjetjem, katerih ste tarča.

Večino zaslužka vaša zgodba naredi z oglasi. Na primer: Nekaj dni nazaj ste se s prijateljem pogovarjali o nakupu novega avtomobila. Vaš telefon je poslušal pogovor o avtomobilih, kot tudi zasledil podatek, da vam je prijatelj predlagal avte nekega podjetja. Od dneva pogovora vam na različnih spletnih straneh ponuja predlagano podjetje. Ponuja pa vam tudi različne avtomobilske salone, katere ste osebno obiskali v preteklosti, se nahajajo v bližini ali pa ste jih obiskali na spletu.

Sedaj se najverjetneje sprašujete: Kako je lahko to sploh nevarno? Podjetja kot so Facebook in Google od različnih podjetij, katera le ta oglašujejo dobijo dodatno plačilo, v primeru, da ste po ogledanem oglasu izbrali oglaševano podjetje. To jim da vspodbudo, da so z oglaševalskimi kampanjami kar se da invazivni. Prav tako pa izbirajo posameznike, ki so bolj dovzetni na vizualne oglase, ter jih še dodatno ciljajo.

Preberite tudi:

Hranjene informacije, kaj Google ve o vas

Spodaj smo izbrali najbolj pomembne aspekte, ki vas bodo ali pa tudi ne presenetili. Ti podatki predstavljajo vas. Istočasno pa predstavljajo večinski del tega, kaj Google ve o vas.

Kdo ste:

Google pozna vaše ime, priimek, spol, datum rojstva ter telefonsko številko. To so podatki, ki jih podamo sami, ko ustvarimo Google račun.

Poleg osnovnih podatkov, pa Google pozna tudi vaš izgled ter ton vašega glasu. Digitalno rekonstrukcijo obraza lahko Google pridobi iz nekaj vaših slik, medtem ko je vaš glas slišal v trenutku, ko ste prvič prižgali nov telefon.

Interesi in preference:

Google pozna vašo najbolj obiskano restavracijo, največkrat ogledan film in serijo, največkrat omenjeno knjigo, nakupovalne navade, najljubši šport, itd.

S pomočjo vseh teh podatkov lahko predvidevajo kaj bo vaš naslednji korak. Problem nastopi, ker vam Google pokaže le tisto, kar vam je že v interesu, ter se prilega vašemu profilu. Ne pokaže pa, kaj bi vam lahko bilo v interesu in vas s tem zapre v tako imenovani »filtrirni mehurček«.

Zgodovina lokacije:

Google pozna celotno zgodovino lokacij vašega telefona. Zna ločiti kje delate in kje živite, kot tudi določiti vsa vaša pretekla potovanja. To mu uspe na več načinov.

Vsak telefon je povezan z GPS (globalni pozicijski satelit), kateremu nenehno sporoča lokacijo telefona in posredno vas. V primeru, da GPS izključite, ima telefon druge možnosti odkrivanja vaše lokacije. V takšnem primeru lahko telefon ugotovi svojo lokacijo preko povezave na določen WiFi ali celo preko triangulacije s pomočjo vhodnih in izhodnih avtomatskih sporočil.

Podatki o bližnjih:

Ker ima Google toliko podatkov o skoraj večini, je naslednji korak povezava vašega profila s profili družinskih članov, prijateljev, znancev. To doseže s prepoznavanjem skupnih slik, lokacij ter interesov. Na ta način pa lahko ugotovi tudi stopnjo povezanosti z nekim posameznikom.

Zgodovina brskanja:

Kot že prej omenjeno, se hranijo podatki tudi o vaši spletni aktivnosti. Na to vplivajo iskanja v Google iskalniku, praktično vsaka akcija v Google brskalniku Chrome, kot tudi vaša brskanja na platformi YouTube.

Kako ugotoviti katere podatke hranijo o vas

Do podatkov, katere hranijo o vas, ima dostop vsak posameznik. Spodaj vam prilagamo različne povezave, ki so vezane na vas osebno.

Google preference oglasov

Preference vaših oglasov si lahko ogledate TUKAJ. Vsak gumb na tej spletni strani predstavlja nek podatek o vas. Če odprete povezavo, boste videli, da imate najverjetneje veliko preferenc. Vsako izmed teh je možno izklopiti. Seveda, pa lahko prilagajanje oglasov izklopite. Če storite to, boste imeli bolj generične, splošne oglase

Zgodovina lokacij

Zgodovino zabeleženih lokacij si lahko ogledate TUKAJ. Na zemljevidu boste opazili veliko oranžnih točk. Vsaka točka je časovno in prostorsko pogojena. Z dvojnim klikom na točko vam aplikacija prikaže pot, ki je povezana s to točko.

Spletna in aplikacijska aktivnost

Zgodovino vaših zabeleženih spletnih aktivnosti si lahko ogledate TUKAJ. Na tem naslovu lahko poiščete vsa pretekla iskanja, kot tudi uporabo nekaterih aplikacij. Vse te dejavnosti, je možno izbrisati v levi orodni vrstici.

Navodila za prenos vašega arhiva podatkov

Če vas zanima, katere podatke ima Google o vas, lahko sledite navodilom TUKAJ.

Kako preprečiti zbiranje podatkov o vas

Ker živimo v informacijski dobi, je preprečitev zbiranja podatkov v celoti skoraj nemogoča. Vendar se lahko vseeno do neke mere zaščitimo. Konec koncev nihče drug kot vi, ne bi smel vedeti vse o vas.

Na različnih brskalnikih lahko uporabljamo »Incognito« način, ki ne beleži različnih podatkov o vas. Obstajajo pa tudi brskalniki, ki so v celoti prikriti (TOR)

Na linku prejšnjega naslova “Navodila za prenos vašega arhiva podatkov” si lahko ogledate tudi kako celotno bazo podatkov “izbrisati”. S tem je najverjetneje ne boste izbrisali, le onemogočili jim boste vsakodneven dostop do nje.

Najlažje je onemogočiti zbiranje podatkov, da enostavno nehate uporabljati storitve podjetij Google, Facebook, Apple. Obstajajo pa tudi nekatere alternative le tem.

Zaključek

V današnjem svetu je skoraj nemogoče, da korporacije o vas ne bi vedele ničesar. Korporacije kot so Google, Facebook ter Apple imajo o svojih uporabnikih zbrane ogromne količine podatkov. Te podatke uporabljajo za “dobre” in manj “dobre” namene. Večina, nas takšnega zbiranja podatkov ne vidi kot vdor v privatnost, čeprav so s tem nenehno na robu dovoljenega in nedovoljenega. Upamo, da vas je naš članek “Kaj google ve o vas” naučil kaj novega, kot tudi opomnil o pomembnosti vaše zasebnosti.

Preberite tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj