Kaj je VPN in zakaj ga potrebujem?

Ljudje sovražimo, če nas nekdo opazuje in spremlja vse kar delamo – da to preprečimo, poskrbi VPN. Ko srfamo po spletu prek VPN-ja je vsaka naša aktivnost šifrirana. Nihče ne more videti kaj počnemo prav tako pa ne morejo prestreči našega prometa. Torej kaj je VPN? VPN nam omogoča, da varno srfamo po spletu, da lahko varno uporabljamo spletno bančništvo, da ponudnik internetnih strani ne ve kaj si ogledujemo in na ta način zbira osebne podatke, nenazadnje pa lahko z VPN-jem dostopamo do spletnih vsebin, katere niso na voljo v naši državi.

Preberite si tudi:

Kdaj je potrebno uporabiti VPN?

1. Pri uporabi javnih Wi-Fi omrežij

Če uporabljamo javni Wi-Fi je VPN naš najboljši prijatelj. Hekerji imajo velik nabor metod za krajo podatkov prek javnih dostopnih točk. Z VPN lahko prenehamo skrbeti o izgubi ali kraji podatkov, saj nam VPN omogoča popolnoma varno spletno izkušnjo.

2. Če želimo dostopati do blokiranih spletnih strani

Če želimo uporabiti Facebook na Kitajskem ali dostopati do aplikacije, ki ni na voljo v določeni državi nam, lahko VPN pomaga. Spremeni nam IP naslov in preusmeri našo povezavo na internet preko oddaljenega strežnika. Tako nam VPN odklene vse blokirane strani.

3. Če želimo šifrirati svoje podatke

Uporaba VPN-a je priporočljiva tudi, ko brskamo spletne vsebine iz domačega okolja. VPN nam zaščiti internetni promet in prepreči, da pustimo prstne odtise na spletnih straneh. Tako naš ponudnik spletnih storitev ne more prodati naše internetne zgodovine najvišjemu ponudniku. VPN nas tudi zaščiti pred državnimi agencijam, ki želijo zbirati naše podatke, da jih lahko prodajo podjetjem ali predajo prekrškovnim organom.

4. Če uporabljamo storitve za delitev datotek (P2P)

Čeprav so lahko te storitve uporabljene za legalne namene, večina ponudnikov spletnih storitev preprečuje to z omejevanjem hitrosti povezave. VPN nam omogoča, da ponudniki ne morejo videti, kaj počnemo na našem omrežju.

Preberite si tudi:

Kako deluje VPN?

Ko se povežemo na VPN storitev (npr. NordVPN), nam ustvari šifriran »tunel« prek interneta. Ta nam zavaruje podatke, ki potujejo med nami in spletnim mestom, ki ga želimo obiskati.

Tunel je najprej ustvarjen z overjanjem naše naprave z VPN strežnikom. Strežnik nato zašifrira podatke in nam jih pošlje nazaj.

Da zagotovijo varnost le teh jih VPN zavije v paket, katerega zašifrira. To zavaruje naše podatke med prenosom, ko pa podatki prispejo na strežnik, jih ta dešifrira.

Kako si lahko sami ustvarimo VPN?

Veliko ljudi že uporablja VPN, ampak veliko jih še vedno misli, da je uporaba VPN nekaj zelo zahtevnega. Res je, da so nekatera digitalna varnostna orodja zelo kompleksna za uporabo, to pa sploh ni res za odlična VPN orodja, katera so preprosta za uporabo.

Za primer NordVPN je lahko vzpostavljen že samo z enim klikom. Ko si ustvarimo uporabniški račun in prenesemo njihovo aplikacijo se povežemo s temi koraki:

  1. Odpremo aplikacijo, ki smo jo prenesli na svoji napravi.
  2. Prijavimo se v aplikacijo z računom, ki smo ga ustvarili.
  3. S klikom na gumb Quick Connect se avtomatsko povežemo na VPN strežnik.

Tako! Naša povezava je šifrirana in varna. Za večji nadzor nad svojo VPN izkušnjo pa lahko seveda tudi spreminjamo nastavitve v aplikaciji.

Aplikacija je plačljiva, če pa vam ne ugaja, imate pa tudi 30 dnevno možnost vračila denarja, ampak s takšno kvaliteto varnosti si ne boste želeli izbrati vračila.

Da izveste, kateri strežnik je najbolje izbrati, si lahko ogledate kibernetsko tveganje za vsako državo.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj