Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano - Vse kar morate vedeti!

Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano – Vse kar morate vedeti!

“S pritožbo lahko prihranite od 90,00 EUR pa do 280,00 EUR”

Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano - Vse kar morate vedeti!

V članku “Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano – Vse kar morate vedeti!” želimo širšemu občinstvu predstaviti prekrškovni, kazenski in pravni pogled posedovanja manjše količine droge za lastno rabo. Kako poteka postopek, kakšne so kazni in kakšna so dejanja policije, kaj je sprejemljivo in kaj ni, kaj policisti smejo in kaj ne, ter kljub temu počnejo.

Rečeno nam je, da naj bi bila marihuana, konoplja, trava (imen ima malo morje) dekriminalizirana, vendar to ni popolnoma res, saj si za posest ali uporabo manjše količine še vedno lahko kazensko odgovoren, saj ima slovenska policija za obravnavo prekrškov takšna navodila, kot so za obravnavo kaznjivega dejanja. Sodstvo pa ima v Sloveniji le funkcijo, da potrdijo ugotovitve policistov in nam tako dajejo lažni občutek pravne varnosti in pravne države, ki Republika Slovenija pač to ni! Res je, da to ni več kaznjivo dejanje, vendar pa je še vedno prekršek, ki ga policisti pospešeno preganjajo, kot najhujše kaznjivo dejanje, tudi če ste pokadili en sam joint, smotko, mary jane, k’na, kanon, petarda (tudi tu je imen je malo morje). Za posedovanje manjše količine droge za lastno rabo lahko še vedno greste v zapor za od 5 do 30 dni, odvisno od količine prepovedane droge.

Kaj pomeni dekriminalizacija?

Dekriminalizacija marihuane pomeni, da posedovanje manjših količin te droge za lastno uporabo storilca ne zaznamuje več s kriminalno kartoteko ali celo zaporno kaznijo (The difference between legalisation and decriminalisation, 2015).

Glede na dejstvo, da je v Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, ki ureja t.i. dekriminalizacijo marihuane (kot tudi ostale droge) v 33. členu zakona zapisano, da lahko greš tudi v zapor, to pa ni dejanska dekriminalizacija. Prav tako 33. člen omenjenega zakona spada pod poglavje “VI. KAZENKE DOLOČBE”. Torej to ni dekriminalizacija, kot jo uradno poznamo in interpretiramo!

Primerjava dekriminalizacije prostitucije in marihuane

V Sloveniji je od leta 1997 ta obrt, se pravi prostitutka ali prostitut, uvrščena v register poklicev. Pojavljajo se vedno nove oblike prostitucije, kjer večinoma prostitutke niso več žrtve, nimajo posrednikov in menijo, da je njihova dejavnost enakovredna ostalim.

V Sloveniji se namreč večinoma pojavlja prostitucija, ki jo žene predvsem želja po večjem zaslužku in so tako imenovane mobitel prostitutke, ki svoje storitve oglašujejo na spletu in v raznih oglaševalskih publikacijah. Dekriminalizacija pomeni priznavanje pravic prostitutkam in prostitutom, da lahko sami izbirajo, ali se bodo ukvarjali s prostitucijo. S tem je odstranjena možnost zapiranja in kaznovanja teh oseb. Še vedno pa je kaznjivo dejanje zvodništvo.

V kolikor zgornje navedbe primerjamo z dekriminalizacijo marihuane nemudoma opazimo razliko, saj policija male količine za lastno rabo še vedno sankcionira in to počne z zelo veliko vnemo. Torej “Slovenija pravna država”? “Jok brate, odpade!

“Dekriminalizacija konoplje pomeni, da država svoje zakone razveljavi, spremeni ali prilagodi temu, da določena dejanja niso več predmet pregona. V okviru marihuane to pomeni, da posamezniki, ki jih modri možje pregona dobijo in imajo v posesti male količine zelene rastline (količino za osebno uporabo), jih ne bodo preganjali, ne bodo prejeli kazenske evidence ali zaporne kazni. V mnogih državah torej rekreativne uživalce, zaradi posedovanja manjših količin marihuane, policija obravnava nekako tako kot tiste, ki včasih prehitro vozijo po Dunajski cesti ali tiste, ki prejmejo na vetrobransko steklo Obvestilo redarstva.” (Vir: marihuanamars.si)

Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD)

Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano - Vse kar morate vedeti!

Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami ali na kratko ZPPPD ureja t.i. Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano in dekriminalizacijo marihuane (kot tudi ostale droge) v 33. členu zakona. Zakaj tudi ostale? Tako je namreč napisan zakon, saj v tem delu zakona, ni nikjer zapisano za katero drogo omenjeni člen velja, saj je zapisano na splošno za “prepovedane droge”. Torej je dekriminalizirana vsa droga, ki jo imamo v manjših količinah za lastno potrebo.

Tako 33. člen ZPPPD pravi da je kazen, globa za joint, konopljo, marihuano takšna:

(1) Z denarno kaznijo od 50.000 tolarjev (208,65 EUR) do 150.000 tolarjev (625,95 EUR) ali z zaporom do 30 dni se kaznuje za prekršek, kdor ima v posesti prepovedane droge v nasprotju z določbami tega zakona.

(2) Z denarno kaznijo od 10.000 tolarjev (41,73 EUR) do 50.000 tolarjev (208,65 EUR) ali z zaporom do 5 dni se kaznuje za prekršek, kdor ima v posesti manjšo količino prepovedane droge za enkratno lastno uporabo.

Kako poteka postopek in kakšna so dejanja policije, kaj je sprejemljivo in kaj ni, kaj policisti smejo in kaj ne, ter kljub temu počnejo

Policisti v civilu in kriminalisti

Postopek poteka načeloma tako kot pri policijski kontroli prometa, z eno razliko, da te postopke vodijo tudi policisti v civilu in kriminalisti. Prepoznati jih je težko saj so to navadni ljudje, ki pa pridejo na zabavo vedno sami, prav tako tudi odidejo če ne zaznajo prekrška ali kriminalnega dejanja, držijo se bolj za sebe in po navadi pijejo brezalkoholno pijačo, vendar tudi ne vedno. Pri vzpostavljanju kontakta s kršitelji so po navadi direktni, namerno žicajo in nagovarjajo, ter zelo radi častijo pijačo.

Začetek postopka o prekršku

Torej če vas zalotijo s prižgano smotko marihuane po navadi pristopijo do vas, zavarujejo dokaze (to pomeni, da vam vse kar vidijo takoj odvzamejo), vam pokažejo službeno izkaznico in vas pozovejo, da se umaknete nekam na samo, kjer lahko izvedejo postopek. Po navadi takrat spoznaš tudi kolega kriminalista, ki je bil ves čas nekje blizu, ali pa pride na pomoč konjenica.

Izrek globe in stranske sankcije odvzem predmetov

To je tudi trenutek, kjer se za kršitelja pričnejo težave. Praviloma vas odvlečejo na točko, kjer vas nihče več ne vidi, zato da lažje izvajajo policijsko nasilje nad vami. Edini pravilen postopek je, da vas legitimirajo, ter vam izstavijo plačilni nalog, ter potrdilo o zasegu predmetov. Če vam izstavijo samo potrdilo o zasegu predmetov, boste najverjetneje prejeli v kratkem odločbo o prekršku, kjer pa boste poleg sankcije prejeli še poziv za plačilo stroškov postopka, v obliki plačila sodne takse v znesku 90,00 EUR. Takšen postopek pa je bolj redkost kot pravilo. Policist pa vam lahko zaseže drogo in vse pripomočke.

Pravna sredstva, Napoved in Zahteva za sodno varstvo

Po prejemu plačilnega naloga ali odločbe o prekršku, pa je čas da v roku 8 dni vložite ali napoved zahteve za sodno varstvo v primeru odločbe o prekršku ali zahtevo za sodno varstvo v primeru plačilnega naloga.

Prekoračenje pooblastil uradne osebe in policijsko nasilje

V tem delu postopka policisti velikokrat prekoračijo pooblastila v želji, da bi odkrili večje kršitelje in kriminalne združbe. Zato kršitelja pred izdajo globe zaslišujejo tako, da mu grozijo z večjo globo, če kršitelj ne izda dobavitelja oz. dilerja, ki mu je marihuano prodal. Takrat je ključnega pomena, da kršitelj odgovarja z kratkimi jedrnatimi odgovori, ki nikakor ne smejo biti žaljivi. Žaljiv odgovor je za policista oz. kriminalista po sodni praksi lahko upravičen povod, da kršitelja doleti klofuta ali udarec s komolcem v rebra ipd.

Kako se izogniti prekoračenju pooblastil uradne osebe in policijskemu nasilju

Dejstvo je, da je posedovanje manjše količine marihuane samo prekršek in ne kaznivo dejanje, zato vam ni potrebno odgovarjati na policistova ali kriminalistova vprašanja, kje ste marihuano kupili, saj se v postopku vedno lahko zagovarjate z molkom. Najboljše je, da na vsako vprašanje policista, ki ni povezano z vašimi osebnimi podatki odgovorite z “Zagovarjam se z molkom”, kar vedno izgovorite z lepim in umirjenim tonom in ponovite odgovor na vsako novo vprašanje policista ali kriminalista. Najpomembneje je, da se z uradno osebo ne kregate in je ne žalite. Zapomnite si, da vse kar morate je to, da odgovorite na vprašanja glede vaših osebnih podatkov, se lepo obnašate in popolnoma nič drugega!

Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano in pravna sredstva

Kazen, globa za joint, konopljo, marihuano je 41,73 EUR, ter stroški postopka 90,00 EUR. V kolikor ste prejeli višjo globo je potrebno vložiti pravno sredstvo. To je v primeru plačilnega naloga Zahteva za sodno varstvo v roku 8 dni od prejema in v primeru izdajo odločbe o prekršku najprej napoved pritožbe v roku 8 dni od prejema in nato Zahteva za sodno varstvo, prav tako v roku 8 dni od prejema odločbe o prekršku z obrazložitvijo.

Pritožba oz. Predlog za oprostitev plačila stroškov postopka za sodno takso v znesku 90,00 EUR, pa je smiselno vložiti, če vaši prihodki ne presegajo višino dveh osnovnih zneskov minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialnovarstvene prejemke na družinskega člana.

“S pritožbo lahko prihranite od 90,00 EUR pa do 280,00 EUR”

7 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni,
  kako je pa s pošiljanjem teh kazni, v kakšnem času jih ponavadi sploh pošjejo in ali jih kar vržejo v nabiralnik ali jih vsaj poizkusijo vročiti osebo? Se za polovično ceno potem šteje od dneva ko so vrgli v nabiralnik oz. ko greš dvigniti na pošto.
  Ali ima kdo kakšne izkušnje?
  LP J.R.

 2. I have noticed you don’t monetize indigonovice.si, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks
  every month with new monetization method. This is the best adsense alternative for any
  type of website (they approve all websites), for more details simply search
  in gooogle: murgrabia’s tools

  • Pozdravljeni,

   Poskusite ga najti na spletu. Priporočljivo je tudi, da najprej ugotovite če izpljujete pogoje. Pogoje najdete med drugim na forumu. Lahko pa najdete tudi plačljivo pomoč. Glede na to, da je z vložitvijo predloga za oprostitev plačila stroškov postopka država na izgubi, je zelo priporočljivo, da vložite kvalitetno napisan predlog, saj ga bo drugače sodnica skoraj sigurno zavrnila ali zavrgla, ali pa vam bo odgovorila z dopisom za dopolnitev predloga, ta dopis pa je napisana tako (prepis člena iz zakona) da ga le redko kdo razume.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj