Policijski »informatorji« ali ovaduhi na preži za vozniki

Policijski »informatorji« ali ovaduhi na preži za vozniki, kot pomoč prekrškovnim organom, kateri nam želijo prikazati informatorje, kot osebe, ki informirajo policijo, poročevalci, obveščevalci (SSKJ, 1994)… Po mnenju sodišč so informatorji osebe, ki posredujejo informacije in podatke o prekrških in kaznivih dejanjih storilcev. Ta dejanja so prikrita, zavestna, prostovoljna in usmerjena, pri njihovem delu pa je pomembno, da gre za njihovo delovanje v daljšem časovnem obdobju (Aleš Sladič, UM, Magistrsko delo, Informatorji, Oktober 2012).

Policijski »informatorji« ali ovaduhi na preži za vozniki

V našem primeru pa ne govorimo o takšni vrsti informatorjev ampak o posebni vrsti informatorjev, ki so praviloma pogosti prekrškarji, ki so se za svoja lastna dejanja s policijo dogovorili za zmanjšanje kazni, izrek opomina, milejšo obsodbo ali kaj podobnega v zameno za izdajo informacij, na podlagi katerih potem prekrškovni organi izdajajo plačilne naloge ostalim državljanom. Takšnih informatorjev pa je v vsakem mestu vsaj nekaj in zadnje čase vedno več.

Ti informatorji se, kot pravijo govorice, vozijo od enega do drugega gostinskega lokala in policiji javljajo podatke o parkiranih vozilih in registrskih tablicah. Ko policisti ugotovijo kdo ste in kje stanujete, pa jih boste srečali na poti domov, najverjetneje, kar pred vašim dovozom na dvorišče ali vhodnimi vrati. Policisti vas lahko počakajo tudi na poti v službo naslednje jutro, če vam uspe, da se jim izognete po kateri od stranskih cest. Zjutraj boste namreč v krvi imeli še vedno dovolj alkohola za začasni odvzem vozniškega dovoljenja ali pa vsaj za globo in 24 urni odvzem vozniškega dovoljenja.

Policijski »informatorji« ali ovaduhi na preži za vozniki 2Kot dokaz, da je temu tako, lahko izpostavimo dejstvo, da že kar nekaj časa krožijo glasne novice od znancev in prijateljev o porastu te policijske taktike, saj je večina prekrškarjev ustavljena ravno na zgoraj opisan način to je pred domom ali na poti v službo… Ravno zaradi tega dejstva, to ni več naključje, ampak je policijska taktika.

Policijski informator ni enako kot tajno policijsko delovanje

Policijski informator ni enako kot tajno policijsko delovanje, zato lahko infomator zatoži nekoga, ki še sploh ni poznan policiji in ga s svojim delovanjem enostavno izda policiji. To pa lahko počne tudi zaradi maščevanja, škodo željnosti, osebnega interesa, zlobe, sovraštva, želje po nagradi (Modly, 1993) … Tako izdana oseba, pa se enostavno znajde na spisku prekrškarjev, kar pa po veljavni sodni praksi ni kaznjivo in tudi ne predstavlja kršitve 2. odstavka 37. člena Ustave RS to je, da se ne upošteva nedotakljivost človekove zasebnosti.

Nasveti:

  • Če ste doma v bližini lokala ali gostišča se tja odpravite peš,
  • Če imate možnost alternativnega prevoza, ga izkoristite (Taksi – cena največ do 50,00 EUR za prevoz do doma, Policija in globa minimalno 500,00 EUR za začetek)
  • Velikokrat se lahko opisani taktiki izognete tako, da lokal ali gostišče zapustite vsaj 30 minut pred zaprtjem, seveda če ste sposobni sesti za volan in niste pod vplivom alkohola ali drog

Opozorila:

  • Če vas zaustavijo policisti, si boste v vsakem primeru morali najti prevoz do doma, kar je bistveo dražje kot taxi.

Policijski »informatorji« ali ovaduhi na preži za vozniki (Viri:)

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj