Vožnja pod vplivom predpisanih zdravil, pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc je lahko ekstremno nevarna. Raziskave kažejo, da se zaradi sledečih dejavnikov, tveganje za nastanek nesreče eksponentno poveča. Prav tako, pa se poveča tveganje za nesrečo z najhujšimi posledicami. Vsaka vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil, nam je do sedaj prinesla 18 kazenskih točk.

Kaj so psihoaktivne snovi?

Psihoaktivna zdravila, so vsa zdravila, ki vsebujejo psihoaktivne snovi. Psihoaktivne ali psihotropne snovi z delovanjem na centralni živčni sistem vplivajo na duševno stanje voznika. Sem spadajo predvsem alkohol in droge. Poznamo težje in blage psihoaktivne snovi. Ena izmed blagih je kofein, medtem, ko sta težji alkohol ali marihuana.

Kako ugotovite ali vaša zdravila vsebujejo psihoaktivne snovi? Na to vas mora opozoriti vaš zdravnik. Prav tako vam mora vožnjo pod vplivom nekega zdravila prepovedati, v kolikor je ta nevarna. Zdravila sama, pa so opremljena z znakom polnega (absolutna prepoved vožnje) ali praznega (relativna prepoved vožnje) trikotnika.

Vplivi psihoaktivnih snovi

Psihoaktivne snovi lahko vplivajo na različne načine. Najpogosteje lahko po vnosu psihoaktivnih snovi v telo opazimo sledeče: zaspanost, utrujenost, omotičnost, slabost, vrtoglavost, tresavico, motnje vida, nočno slepoto, zmanjšano zbranost, krče, nemir, agresivnost idr. Najpomembnejši vpliv psihoaktivnih snovi, pa je ravno vpliv na naše reakcije in naš reakcijski čas, kot tudi sposobnost koncentracije na vožnjo.

Ugotovitve iz prakse in mnenje stroke

V zadnjih desetletjih, se je močno povečalo število uporabnikov predpisanih zdravil. Veliko število teh zdravil, ima v prevelikih količinah možnost oviranja pri vožnji. Zaradi vedno večje uporabe, se tudi policisti vedno pogosteje srečujejo s tovrstnimi primeri.

Predpisana in nepredpisana terapija

Pred implementacijo novega zakona, se je vsa vožnja pod vplivom predpisanih, psihoaktivnih zdravil “metala v isti koš”. Voznik, ki se je držal predpisane terapije, je bil obravnavan enako kot tisti, ki je terapijo zlorabljal.

Medicinska stroka je ta “koš” opazila in v bran stopila tistim, ki se držijo predpisane terapije. Ugotovitve so pokazale, da prisotnost psihoaktivnih zdravil v krvi ali slini voznika, ki je zdravila uporabljal v skladu s predpisano terapijo, ne vplivajo na vožnjo voznika samega.

Preberite si tudi:

Spremembe zakona

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa nam prinaša veliko dobrih novosti. Ena izmed teh sprememb je tudi, kako se obravnava vožnja pod vplivom predpisanih zdravil.

Obravnava pred spremembo zakona

Pred spremembo zakona, so vam policisti v primeru, da so v preiskavi sline ugotovili prisotnost psihoaktivnih snovi odvzeli vozniško dovoljenje. Če ste se z ugotovitvami hitrega testa strinjali in niste zahtevali strokovnega pregleda, so vam na kraju dogodka izdali sklep o prepovedi nadaljnje vožnje, ter sodišču predlagali, da se vam začasno odvzame vozniško dovoljenje.

Reševanje pred spremembo zakona

Za vrnitev vozniškega dovoljenja, ste najprej potrebovali strokovni pregled. Na strokovnem pregledu se je podala ocena o vaši sposobnosti za vožnjo. Pridobiti ste morali tudi sodnega izvedenca medicine. Na sodišču, je prišlo do zaslišanja zdravnika, ki je opravljal vaš strokovni pregled. Zaslišanje samo, vas še ni rešilo. Oceno o vaši krivdi, je podal šele sodni izvedenec, ki je na podlagi vseh dokazov ocenil, ali je res šlo za zlorabo zdravil, ali ne. Ravno ocena sodnega izvedenca je najbolj vplivala na razsodbo sodnika.

Edina možnost, da ste obdržali vozniško dovoljenje v takšnem primeru je bila, da ste po zaključenem hitrem postopku (DrugWipe 6S) zahtevali strokovni pregled (prvi pogoj), ter v nadaljevanju še aktiviranje sodnega izvedenca medicinske stroke. Šele po tako izpeljanem postopku ste imeli možnost, da obdržite vozniško dovoljenje in da državi naredite od 2.900,00 do 7.500,00 EUR škode (strošek strokovnega pregleda , aktivacija sodnega izvedenca medicinske stroke, izpad dohodka za državo – globa…).

Glavna razlika se opazi v denarju, ki ste ga porabili za dokazovanje nedolžnosti. Skupni stroški postopka so lahko presegali tri tisoč evrov. Sama kazen, vas je lahko po denarnici udarila za dodatnih tisoč evrov. Poleg ogromnih vsot denarja, pa ste za samo reševanje porabili tudi veliko »živcev« in časa. Tovrstna dokazovanja so lahko trajala nekaj mesecev, v tem času pa ste bili brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Če s tem postopkom vseeno niste uspeli, ste morali plačati globo (min. 1.200,00 EUR) in sodne stroške (min. 230,00 EUR), izvesti postopek vrnitve vozniškega dovoljenja (Kontrolni zdravniški pregled – med 150,00 in 300,00 EUR, Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja in predlog za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja – 150,00 EUR, rehabilitacijski program – od 140,00 do 480,00 EUR), plačilo strokovnega pregleda (od 500,00 do 1.000,00 EUR), ter plačilo sodnega izvedenca (od 500,00 do 1.000,00 EUR).

Obravnava po spremembi zakona

Po novem, vas v primeru ugotovitve prisotnosti psihoaktivnih snovi policist napoti na kontrolni zdravstveni pregled. Na kontrolnem zdravstvenem pregledu, se poda ocena o vaši sposobnosti za vožnjo. Na podlagi te ocene, se vozniku vrne ali odvzame začasno odvzeto vozniško dovoljenje.

Reševanje po spremembi zakona

Sedaj bo reševanje tovrstnih situacij veliko lažje in za obdolženca manj obremenjujoče. Namesto, da morate za nedolžnost porabiti veliko denarja in časa, se lahko vse skupaj reši precej enostavno. V kolikor veste, da niste prekoračili predpisane količine zdravil, ter da ste upoštevali navodila zdravnika, vam ni potrebno skrbeti. Udeležite se kontrolnega zdravstvenega pregleda in zdravniku pojasnite situacijo. Če ste ravnali v skladu z napotki, vam bo zdravnik podal oceno, ki je vam v prid.

 V kolikor poda oceno, da zdravila naj ne bi vplivala na vašo vožnjo, se vam začasno odvzeto vozniško dovoljenje nemudoma vrne. Prav tako niste obravnavani, kot, da ste vozili pod vplivom psihoaktivnih substanc, ter se vam ne dodeli 18. kazenskih točk. Nov sistem obravnave olajša delo obtoženca, kot tudi delo sodišč.

Vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi - Nasveti policije

Kakržnakoli vožnja, pod vplivi ali ne, je lahko nevarna. Policisti opozarjajo, da je kar 10 odstotkov prometnih nesreč v državah Evropske Unije povezanih z uporabi zdravil, ki imajo negativen vpliv na voznikove psihofizične sposobnosti. Opozarjajo tudi, da problematike vožnje pod vplivom psihoaktivnih snovi ne smemo podcenjevati.

Odziv telesa

Pri uporabi psihoaktivnih zdravil je kot prej omenjeno lahko več posledic. Za vsakega posameznika so te posledice različne. Pomembno je, da se teh posledic zavedamo ter kljub dovoljeni vožnji sami naknadno presodimo, ali je ta za nas in druge varna, ali ne. Pozorni bodite na znake sprememb v vaši psihofizični sposobnosti.

Kaj upoštevati?

Najpomembnejše je, da upoštevate napotke zdravnika. Upoštevajte navodila zdravnika glede vožnje vozila ter glede odmerkov zdravila. Pazite tudi, da psihoaktivna zdravila ne mešate z alkoholom, saj lahko že manjše mešanje z alkoholom drastično poveča negativne vplive na vožnjo.

Preberite si tudi:

Zaključek

Kot omenjeno prej, novi zakon prinaša veliko lepih, hudo potrebovanih novosti ter sprememb. Z novim zakonom, je policistom odvzeta pravica takojšnjega odvzema vozniškega dovoljenja v primeru, da je preiskava pokazala prisotnost psihoaktivnih snovi. Ta zakon pomaga predvsem starejšim voznikom, katerim je bilo v preteklosti po krivem odvzeto vozniško dovoljenje zaradi predpisane uporabe nujno potrebnih zdravil. V kolikor tovrstna zdravila uporabljate in vas zanima več, se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj