Kaj storiti, ko vam policist odredi preizkus alkoholiziranosti oz. alkotest? - Osnovni nasveti

Polnjenje državnega proračuna je pomembnejše od človekovih pravic

Vsakomur se je že kdaj pripetilo, da so ga policisti brez kakršnega koli suma, da je storil prekršek zaustavili in mu kljub temu, da ni kazal znakov opitosti oziroma vinjenosti, vseeno odredili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom. Dejstvo je, da so takšna dejanja etično in moralno sporna po vsem svetu razen v Sloveniji. Tako so naša sodišča tako višja kot vrhovna, že večkrat odločila, da je vsebina 3. člena Zaklona o policiji nepomembna saj je polnjenje državnega proračuna bolj pomembno, kot človekove pravice.

Tako smo zbrali nekaj pomembnih in uporabnih informacij, ki vam bodo pomagala pri odločitvah, kadar se znajdete v takšni situaciji.

Kako se obnašati ko vas ustavijo policisti?

Kako se je priporočljivo obnašati, ko vas ustavijo policisti, si lahko preberete v članku Kako se obnašati, ko vas ustavijo policisti!

Ali morate opraviti preizkus z alkotestom?

Ne, VENDAR JE TO ZELO PRIPOROČLJIVO. V kolikor boste preizkus z alkotestom zavrnili bo to pomenilo avtomatični odvzem vozniškega dovoljenja. Tako vam v vsakem primeru svetujemo, da preizkus z alkotestom opravite in se nato odločite naslednje:

  • Da, se z rezultatom preizkusa strinjate in zapisnik podpišete. V tem primeru vas čaka plačilo globe, kazenske točke in druge stranske sankcije
  • če se z rezultatom opravljenega alkotesta ne strinjate, morate to nujno in obvezno zapisati pod opombe.

Kaj storiti, ko alkotest pokaže preveč?

V tem primeru ni važno ali zapisnik podpišete ali ne, važno je, da zapisnik vseeno prejmete in ga skrbno shranite. V takšnem primeru, če se z rezultatom ne strinjate, mora policist odrediti ali preizkus z merilnikom alkohola (etilometrom) ali strokovni pregled. Svetujemo vam, da kadarkoli menite, da je rezultat previsok zahtevate strokovni pregled!

In če je rezultat več kot 0,52 mg alkohola v litru izdihanega zraka?

Naš nasvet, glede na to, da vam bodo vozniško dovoljenje začasno odvzeli je:

DA OBVEZNO OPRAVITE STROKOVNI PREGLED

Zakaj?

  • Strokovni pregled vas bo stal dodatnih 150,00 EUR v kolikor bodo v krvi našli sledi alkohola!
  • Neglede na to kolikšno vsebnost alkohola pokaže strokovni pregled, vam ta rezultat ne more biti v škodo!

Naprimer, da je alkotest pokazal 0,87 mg alkohola v litru izdihanega zraka in ste se odločili, da greste na strokovni pregled:

  1. Na strokovnem pregledu ugotovijo, da je pravilna vsebnost alkohola v krvi le 0,40 mg alkohola v litru izdihanega zraka! – To pomeni: manjšo globo za prekršek, obdržali boste vozniško dovoljenje, imeli boste dodaten strošek 150,00 EUR za stroške odvzema in pregleda krvi!
  2. Na strokovnem pregledu ugotovijo, da je pravilna vsebnost alkohola v krvi 1,40 mg alkohola v litru izdihanega zraka! – To pomeni: enako globo, kot če bi opravili samo alkotest, začasni odvzem vozniškega dovoljenja, imeli boste dodaten strošek 150,00 EUR za stroške odvzema in pregleda krvi!

Upoštevanje odstopanja naprave po mnenju ISM

Po pravilno opravljenem preizkusu je rezultat pokazal vrednost alkohola v litru izdihanega zraka, kar ob upoštevanju odstopanja naprave po mnenju ISM pomeni -0,05 mg/l do vključno 1,00 mg/l, oziroma -0,1 mg/l nad vključno 1,01mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Na ta način si lahko na hitro izračunate koliko ste dejansko napihali ob upoštevanju odstopnja naprave.

Primer:

Preizkus je bil opravljen z indikatorjem alkohola v izdihanem zraku znamke Drager 6810, stevilka ARBJ 0303. Ob pravilni uporabi je bil rezultat preizkusa 0,55 mg alkohola v litru izdihanega zraka, kar ob upoštevanju odstopanja naprave in ob upoštevanju mnenja ISM +/- 0.05 mg/1 (do vkljucno 1.00 mg/1), pomeni, daje imel preizkušanec najmanj 0,50 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

5 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj