Kaj je sodna taksa? Sodna taksa je strošek sodnega postopka, ki nastane v prekrškovnem postopku, ali z vložitvijo pravnega sredstva, ali z izrekom same globe in je opredeljen je v 143. členu Zakona o prekrških. Več si lahko preberete v novici Prekrški, Sodna taksa, Strošek postopka.

Odvzem vozniškega dovoljenja, sodna taksa

Odvzem vozniškega dovoljenja za seboj prinese tudi tudi dodatne sodne stroške ki so v Zakonu o osdnih taksah opredeljeni v poglavju Posebne takse v postopku o prekrških. Ta sodna taksa se vam odmeri kadar vam je bila polek kazni, ki ste jo dobili izrečena še stranska sankcija Začasni odvzem vozniškega dovoljenja in/ali ko vam je izrečeno Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Soda taksa se odmeri po tarfini številki 8404, ki znaša 30,00 EUR

Sodna taksa, Redni sodni postopek

To pa še  ni vse. Ker ste storili hujši prekršek, za katerega je predpisano 18 kazenskih točk, ni bil dovoljen hitri sodni postopek, kjer se ne predvideva plačila sodnih taks, v rednem sodnem postopku. Slednje pa pomeni, da boste morali plačati še sodno takso v višini 10% zneska globe (tarifna pštevilka 8111), ter dodatno še za izrek ene ali več stranskih sankcij v višini 50,00 EUR. Slednje pomeni, da boste za izrek strabnske sankcije Odvzem vozniškega dovoljenja plačali sodno takso 200,00 EUR v samem začetku postopka.

Odvzem vozniškega dovoljenja, sodna taksa od 230,00 EUR dalje

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, sodna taksa

Znesku 200,00 EUR za sodno takso v začetku prekrškovnega postopka pri odvzemu vozniškega dovoljenja, boste lahko v nadaljevanju postopka prišteli še 30,00 EUR sodne takse za izrek stranske sankcije Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in če ne boste pridni med preizkusno dobo, boste prejeli še zahtevo za plačilo sodne takse za preklic odložitve izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja v višini 30,00 EUR. Torej odvzem vozniškega dovoljenja pomeni izrek dodatne globe v višini vsaj 230,00 EUR.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj