Višje sodišče v Celju je že nekaj let edino slovensko sodišče, ki s svojimi sodbami skrbi za pravično sojenje v korist državljanom na področju cestno prometnih prekrškov.

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja - Priprava na zaslišanje-3Tako je Višje sodišče v Celju leta 2012 zavzelo stališče, da lahko sodišče prve stopnje, zaradi razjasnitve okoliščin iz predloga za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja zasliši storilca in na zaslišanju, ki je namenjeno razjasnitvi okoliščin v zvezi s prognozo ali je mogoče pričakovati, da storilec prekrškov ne bo več ponavljal, da bo izpolnil obveznosti po Zakonu o voznikih, ugotoviti potrebne okoliščine za sprejem odločitve o predlogu za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja (Vir: www.sodišče.si).

Zato smo se odločili, da za naše zveste bralce v članku “Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja – Priprava na zaslišanje“, opišemo kako poteka zaslišanje in kako se nanj pripraviti.

Kako se pripraviti na zaslišanje obdolženca pri sodniku za prekrške

V članku “Kako se pripraviti na zaslišanje obdolženca pri sodniku za prekrške”, ki ga toplo priporočamo za branje pred zaslišanjem pri sodniku za prekrške v postopku o prekršku. Zaslišanje pri sodniku za prekrške v postopku prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja je zelo podoben postopek, vendar z popolnoma drugačnim namenom.

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Opis postopka o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja smo podrobneje že opisali v člankih “Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja” in “Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja 2”. V članku “Odvzem vozniškega dovoljenja, sodna taksa” pa smo spregovorili o plačilu sodne takse v postopku ponovno pridobitve vozniškega dovoljenja.

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja - Priprava na zaslišanje

Kot smo že omenili vam najprej priporočamo, da si preberete članek “Kako se pripraviti na zaslišanje obdolženca pri sodniku za prekrške”.Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja - Priprava na zaslišanje-2

Pri zaslišanju v postopku o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja in v postopku zaslišanja o prekršku je nekaj razlik. Pri zaslišanju v postopku o prenehanju vljavnosti vozniškega dovoljenja, ne boste prejeli obdolžilnega predloga in začasne odredbe. Sodnik vas ne bo zasliševal o dejstvih in okoliščinah samega prekrška ampak vas bo spraševal o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Priprava na zaslišanje - pomembna dejstva

Na zaslišanju se morate sodniku predstaviti, kot vzoren državljan, ki spoštuje zakone in predpise. Pri odločanju o odložitvi izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja sodišče upošteva predvsem osebnost storilca, njegovo prejšnje življenje, njegovo obnašanje po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek, okoliščine, v katerih je storil prekršek. Na tej podlagi sodišče oceni, ali je mogoče pričakovati, da kršitelj ne bo več ponavljal prekrškov in da bo izpolnil vse obveznosti, ki mu jih sodišče naloži.

Najbolje je, da se držite vsebine in dokazov, ki ste jih sodišču posredovali skupaj s predlogom za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

“Vedno na koncu zahtevajte kopijo zapisnika o zaslišanju!”

“Nikoli in nikdar ne odgovarjajte na vprašanja, ki niso povezana z vami ali vašim vozniškim dovoljenjem!”

Za ugotovitev vseh okoliščin lahko sodišče razpiše narok za zaslišanje kršitelja. Če storilec na narok ne pride in izostanka ne opraviči, se šteje, da je predlog umaknil. V vabilu na narok mora sodišče kršitelja poučiti o posledicah neopravičenega izostanka.

1 komentar

  1. […] Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja – Priprava na zaslišanje – Na zaslišanju se morate sodniku predstaviti, kot vzoren državljan, ki spoštuje zakone in predpise. Pri odločanju o odložitvi izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja sodišče upošteva predvsem osebnost storilca, njegovo prejšnje življenje, njegovo obnašanje po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek, okoliščine, v katerih je storil prekršek. […]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj