Odvzem vozniške, postopek vrnitve vozniškega dovoljenja in odložitev izvršitve kazni

Tako pri postopku o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, kot pri postopku o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja je najpomembneje da ukrepate takoj, saj so vsi postopki vezani na roke v katerih lahko vložite predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja ali predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Postopki so vezani na roke

Odvzem vozniške in postopek vrnitve

Preberite si tudi članke:

  • Odvzem vozniškega dovoljenja
    Naj pogostejši razlogi za odvzem vozniškega dovoljenja so težji prekrški, kot na primer alkotest, ki je pokazal preveliko vsebnost alkohola v izdihanem zraku, ter vožnja pod vplivom drog.
  • Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila
    Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvijami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik.
  • Odvzem vozniške in prepoved vožnje
    Najpogostejši vzrok, da policist vozniku izreče kazen prepovedi nadaljnje vožnje in začasen odvzem vozniškega dovoljenja, je psihofizično stanje voznika in prehitra vožnja.

Zvišajte si možnosti za uspeh postopka vrnitve vozniškega dovoljenja

Po prejemu sklepa o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, ali prejemu sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, se morate prijaviti na zdravniški pregled pri eni od zdravstvenih ustanov, kjer opravljajo kontrolne zdravniške preglede voznikov. Praviloma to opravljajo na medicini dela, prometa in športa.

Preberite si tudi članke:

  • Odvzem vozniškega dovoljenja – Možnosti za uspeh
    Izjemno pomembno je da se vsi predlogi vložijo pravočasno, saj voznik v primeru, da rok zamudi, lahko izgubi vse pravne možnosti, ki mu jih zakon omogoča. Predlog mora biti kvalitetno napisan, saj mora vsebovati vse zakonsko predpisane sestavine, predlogu pa morajo biti priloženi dokazi, ki nedvoumno dokazujejo vaše navedbe.

Vsebina predloga za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

Uspešnost predloga je odvisna od uspešno opravljenega zdravniškega pregleda, ter od osebnost storilca, njegovega prejšnjega življenja, njegovega obnašanja po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek, ter okoliščine v katerih je storil prekršek.

Rok za odgovor na predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

Kadar ima predlog vse zakonsko določene sestavine, ter je dobro obrazložen in podprt z dokazi, lahko odgovor od sodišča pričakujete v roku enega do dveh tednov, od predložitve zdravniškega spričevala.

Kaj lahko storite, da bo postopek hiter

Da bo postopek hiter, boste morali v postopku sodelovati aktivno. Slednje pomeni, da ne boste zamudili nobenega roka, da boste pravočasno ukrepali in naredili, kar sodišče od vas zahteva. To je predvsem, da se takoj po prejemu sklepa o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja prijavite na zdravniški pregled, ga uspešno opravite, ter da napišete kvaliteten predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, kateremu priložite vse potrebne dokaze.

Preberite si tudi članke:

Kaj storiti, če predlogu ne ugodijo

Odvzem vozniške in postopek vrnitve je zahteven postopek, če predlogu sodišče ne ugodi, najverjetneje niste upoštevali vseh navodil in zakonskih predpisov, lahko da ne izpolnjujete pogojev, ali pa za to obstaja drug razlog, ki vam ga mora sodišče v sklepu obrazložiti. V tem primeru je nujno, da si pravočasno najdete strokovno pomoč, saj so možnosti za uspeh manjše, kot če bi to takoj prevzel strokovnjak na področju prekrškovnega prava.

ni čas za paniko

V kolikor se vam je zgodilo ravno to, ne skrbite. Obstaja popravni poskus, ki se imenuje prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Tako je. Po prejemu sklepa s katerim vam sodišče ni ugodilo predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, boste prejeli sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Sodišče izda vozniku prekrškarju, ki je dosegel ali presegel 18 kazenskih točk, sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Sodišče mora sklepu za prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja v obrazložitvi navesti za vsak posamezni prekršek, s katero kategorijo motornih vozil je bil prekršek storjen, opravilno številko primera, kdaj je bil prekršek storjen, kdaj je prekršek postal pravnomočen, kateri organ je odločbo izdal in koliko kazenskih točk je voznik s storitvijo prekrška prejel.

V obeh primerih mora voznik vložiti predlog za odložitev izvršitve prenehanja vozniškega dovoljenja. Voznik mora sodišču skupaj s predlogom posredovati tudi zdravniško spričevalo, če ga ni predložil že v postopku za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

Takrat imate popravni izpit. Vendar vam svetujemo, da se tega postopka lotite bistveno bolj resno oz. najdete profesionalno pomoč.

 

Odvzem vozniške in postopek vrnitve – VIRI:

  • Zakon o prekrških
  • zakon o pravilih cestnega prometa
  • Zakon o voznikih
  • Zakon o kazenskem postopku
  • Zakon o brezplačni pravni pomoči
  • Zakon o sodnih taksah

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj