Naravno čiščenje jeter pred kontrolnim zdravniškim pregledom ali za splošno boljše počutje

Jetra imajo osrednjo vlogo v presnovi in številne druge naloge, kot je razstrupljevanje zdravil, skladiščenje glikogena in sinteza plazemskih proteinov. V njih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. V jetrih se odvija dobršen del prebave, saj se s pomočjo jetrnih encimov sintetizirajo aminokisline, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Jetra ne bolijo zato je okvaro ali bolezen jeter težje odkriti.

V zdravih jetrih nastajajo imunski faktorji, ki so pomembni za naravno odpornost telesa. Ljudje z dobro delujočim imunskim sistemom veliko manj zbolevajo za nalezljivimi bolezni, ki jih povzročajo virusi in bakterije. Poleg tega pa jetra delujejo kot filter in iz telesa odstranjujejo vse škodljive snovi, med njimi tudi bakterije in viruse.

Glavne funkcije jeter so:

 • S pomočjo jeter poteka vsrkavanje hranilnih snovi.
 • Sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
 • Sintetizirajo in izločajo sestavine žolča.
 • Udeležena so pri sintezi plazemskih beljakovin in aktivaciji vitamina D.
 • Jetrne kupfferjeve celice sodelujejo pri nespecifični obrambi organizma.
 • V jetrih se skladiščijo vitamini in minerali.
 • Jetra s svojim močnim sistemom razstrupljanja pretvarjajo zdravila in strupe v molekule, ki jih nato izločimo iz telesa skozi ledvica (z urinom) ali skozi črevesje (z blatom).

Simptomi, ki opozarjajo na preobremenjenost jeter:

 • Slaba in počasna prebava, ki jo spremljajo napihovanje in občasne slabosti.
 • Težave s kožo: srbež kože, izguba sijaja in zdrave barve kože.
 • Občutek neprestane utrujenosti.
 • Opozorilni znak, ki ga nikakor ne smete spregledati je tiščanje pod desnim rebrnim lokom, kar kaže na to, da so jetra povečana.

Enostavno razstrupljanje in čiščenje jeter pred kontrolnim zdravniškim pregledom

Če se boste razstrupili in očistili jetra, se bo izboljšalo vaše splošno počutje. Jetra imajo izredno sposobnost samo obnove in pri tem jim lahko zelo učinkovito pomagamo z zdravo prehrano, gibanjem in jemanjem prehranskih dopolnil s pegastim badljem za razstrupljanje in regeneracijo jeter. Najučinkovitejši je silimarin, učinkovina iz pegastega badlja. Pomembno je tudi da si uredimo prebavo. Pri počasni prebavi se preko črevesne sluznice vsrka veliko škodljivih snovi. Enostavno razstrupljanje in čiščenje jeter pred kontrolnim zdravniškim pregledom je primerno tudi če vam ni potrebno opraviti kontrolnega zdravniškega pregleda in je primerno za vsakogar tudi preventivno.

Stres tudi povzroča poškodbe jetrnih membran, zato je nujen dodaten vnos antioksidantov. To lahko dosežemo na naraven način z kombinacijo naravnih sestavin sojinih fosfolipidov, ekstrakta artičoke in vitamina E. Najboljši nasvet za zaščito jeter je vsekakor izogibanje vsem škodljivim vplivom, kot so alkohol, nezdrava prehrana, kajenje, zdravilom in pesticidom v hrani. Zato so pri naravnemu procesu regeneracije priporočena živila ali prehranski dodatki z izvlečkom pegastega badlja in vitamini skupine B. Silimarin, aktivna sestavina pegastega badlja, zato se pegasti badelj uporablja pri preprečevanju motenj v delovanju jeter in pri že obstoječih poškodbah, ter boleznih jeter. Enostavno razstrupljanje in čiščenje jeter pred kontrolnim zdravniškim pregledom je primerno tudi za vse, ki imajo jetrne bolezni, vendar se naj pred tem posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.

Uživajte veliko zelenjave in sadja, predvsem limona vsebuje največ limonena in drugih limonoidov, ki so pomembni za razstrupljanje jeter. Največ tega je v lupini, zato uživajmo le ekološko pridelane limone. Jabolko odvaja strupe in odvečno vodo iz ledvic, zaradi jabolčne in tartarične kisline krepi oslabljena jetra, veže svinec in živo srebro. Jetra bomo razbremenili tudi tako, da bomo v prehrano vključili veliko vitaminov iz skupine B in še posebno vitamin B2. Z vitaminom B2 so zelo bogati mandlji, ki vsebujejo še kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink, folno kislino ter poleg že omenjenega vitamina B2, vitamin B3 in vitamin E.

Mleko iz mandljev

Potrebujete skodelico mandljev namočenih osem do dvanajst ur in šest skodelic čiste vode. Pomembno je, da vodo, v kateri ste čez noč namakali mandlje, odlijete in jedrca sperete. V mešalnik dajte polovico mandljev in polovico čiste vode. Mešajte vsaj tri minute. Mandlji naj bodo zmleti čim bolj drobno. Nato mešanico precedite skozi gazo ali fino cedilo v kozarec. Postopek ponovite z drugo polovico sestavin. Hranite v hladilniku. Tako pripravljeno mleko se v hladilniku obdrži dva do tri dni.Za boljši okus mleka lahko dodate datelj, javorjev sirup ali vaniljo.

Začimbe, ki zdravijo jetra

Peteršilj vsebuje kumarin in limonen, ki odvaja vodo in strupe iz ledvic, ter obnavlja jetra. Rožmarin ima karnozol, rozmanol in limonen, ki spodbuja delovanje jeter in žolčnika, ter prečiščuje kri in ledvice. Kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in poveča pretok žolča, ter kar za 75 % preprečuje okvare jetrnih celic. Priporoča se zaužitje v obliki čaja.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj