Joga v vsakdanjem življenju

Na kaj vi najprej pomislite ob besedi joga?

Mogoče za vas pomeni umirjanje uma, sprostitev, lepo oblikovano telo, vitalnost, povezave z ohranjanjem gibljivosti hrbtenice ali pa samo vzeti si čas zase in se povezati sam s sabo. Sama jogo doživljam kot sprostitev ob kateri začutim svoje telo, mu prisluhnem in, da krepim mišice telesa. Jogo je treba začutiti, občutiti moramo svoje telo in si postaviti meje do kod še lahko gremo, kaj je za naše telo sprejemljivo (ko občutimo bolečino in nam v določenih asanih ni več udobno in prijetno, se ustavimo in nadaljujemo z naslednjo asano).

Jogo delimo v naslednje skupine:

  • Jnana joga – modrovanje, filozofski aspekt joge,
  • Karma joga – joga nesebičnega služenja,
  • Raja joga – joga discipline v meditaciji,
  • Bakti joga – joga predanosti.

Ko se odločite za izvedbo joge kot začetnik, je najprej priporočljivo, da se udeležite skupinskih vadb, da se najprej spoznate z asanami, dihanjem, meditacijami in vsemi sestavnimi deli joge, saj daljše časovno obdobje nepravilnega izvajanja joge lahko povzroči poškodbe. Kasneje pa jo lahko izvajate tudi sami doma, saj je to eden od glavnih pomenov. Skupinska vadba je zelo močna, saj nudi veliko podpore, znanja, motivacije in vztrajnosti.

Kaj potrebujemo za izvajanje joge?

Joga v vsakdanjem življenju 2Da se med izvajanjem joge dobro in udobno počutimo potrebujemo podlogo in deknico. Oblačila morajo biti športna, da se lahko prosto gibamo. Če delamo jogo v skupini je priporočljivo imeti tudi nogavice predvsem zaradi higienskih razlogov, če pa izvajamo to doma ali v parku, nogavic seveda ne potrebujemo.

 

Kaj pomeni pojem asana?

Asana pomeni določena vaja, položaj, drža v kateri izvajamo določeno vajo. V osnovi praktično to pomeni položaj. Lahko bi rekli, da je asana že samo položaj, ko se usedemo na stol ali pa smo preprosto v svojem najljubšem položaju in meditiramo.

Joga v vsakdanjem življenju

Če redno vadimo, lahko z jogo dosežemo veliko pozitivnih učinkov, kot so povezanost s svojim telesom, zaznavanje sebe in okolja, prijaznejši odnos do sebe, razvijanje ljubezni do svojega telesa in duha. Z redno vadbo joge uravnavamo tudi svoje emocije, energetsko povezanost in duhovni aspekt. Jogo lahko izvajamo vsak dan, je pa res, da si v tem hitrem tempu življenja težko vzamemo čas zase. Jogo lahko izvajamo kadarkoli, ko si vzamemo 20 minut časa zase. Če lahko je to najbolj priporočljivo zjutraj, kot vaš jutranji ritual, da pričnete nov dan z dobrim počutjem, polni energije in samozavesti. Priporočljivo je izvajanje joge najmanj 20 minut, da obnovimo stik s sabo, se umirimo in si naberemo novo energijo.

Spodaj prilagam še meni osebno najljubši video, ki obsega asane za bolečine v predelu vratu, ramenskem obroču in hrbtu, ki pa menim, da bi koristila vsakemu, da se malo razgiba. Vzemite si svoji 20 minut, da se napolnite z novo energijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj