Odvzem vozniškega dovoljenja in razlogi za začasni odvzem vozniškega dovoljenja

Naj pogostejši razlogi za odvzem vozniškega dovoljenja so težji prekrški, kot na primer Odvzem vozniškega dovoljenjaalkotest, ki je pokazal preveliko vsebnost alkohola v izdihanem zraku (več kot 0,52 miligrama na liter izdihanega zraka), prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti (za več kot 30 km/h v območju za pešce, v območju umirjenega prometa ali v območju omejene hitrosti, za več kot 50 km/h na cestah v naselju, na cesti zunaj naselja, razen na avtocesti ali hitri cesti) in vožnja pod vplivom prepovedanih drog. Vse to so najpogostejši razlogi za odvzem vozniškega dovolljenja.

Najpogostejši vzroki za odvzem vozniškega dovoljenja so:

 • prekoračitev omejitve hitrosti
 • vožnja pod vplivom alkohola
 • vožnja pod vplivom marihuane (konoplje)
 • vožnja pod vplivom kokaina
 • vožnja pod vplivom amfetaminov
 • vožnja pod vplivom MDMA (Methylenedioxymethamphetamine)
 • vožnja pod vplivom zdravil (rdeč trikotnik na zdravilih)

Drugi razlogi za odvzem vozniškega dovoljenja in prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Drugi razlogi za odvzem vozniškega dovoljenja je kadar voznik stori več različnih manjših prekrškov, ki imajo za posledico skupaj 18 ali več kazenskih točk. V tem primeru gre za prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. V obeh navedenih primerih pride do prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. S tem da je pri začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja možno vozniško dovoljenje rešiti pred koncem postopka o prekršku oz. pred izdajo sodbe v imenu ljudstva, kar pomeni, da ste za čas od začasnega odvzema oz. od takrat ko so vas ustavili policisti in do dne ko prejmete nazaj začasno odvzeto vozniško dovoljenje, brez vozniškega dovoljenja in se ne smete voziti.

Začasni odvzem vozila

V kolikor se boste vseeno vozili v času ko vam je začasno odvzeto vozniško dovoljenje bo to imelo za posledico odvzem vozila.

Več o tem si lahko preberete v člankih:

 • Začasni odvzem vozila
 • Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila
  Vožnja brez vozniškega dovoljenja je prepovedana vsem udeležencem prometa, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvami, vpisanimi v vozniškem dovoljenju. To pomeni, da je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil, je telesno in duševno zmožen za vožnjo vozil in da ne uporablja vozniško dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik.
 • Odvzem vozila tretjemu, osebi, ki ni lastnik vozila
  Vrhovno sodišče v Celju poudarja da ZP-1 pri določanju sankcij, kot je odvzem motornega vozila predvideva predvsem preventivni učinek, ki je v tem, da se storilce odvrne od bodočih podobnih kršitev.

Telesno ali duševno stanje voznika

Voznik pa lahko začasno ostane brez vozniškega dovoljenja tudi če je zaradi telesnega ali Policija - www.policija.siduševnega stanja zmanjšana voznikova sposobnost za vožnjo, če voznik ne uporablja pripomočkov, ki so vpisani v njegovem vozniškem dovoljenju, če voznik vozi vozilo v nasprotju z omejitvami, ki so vpisane v njegovo vozniško dovoljenje, če voznik prekorači dovoljeni čas trajanja vožnje ali ne izkoristi predpisanega počitka in če je vozniško dovoljenje neveljavno.

Kontrolni zdravstveni pregled

Kontrolni zdravstveni pregledi, OBVESTILO VOZNIKOM
Na pregled se naročite čim prej in s klicem ne odlašajte, ker so čakalne dobe dolge.

11 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj