Zdravstveni dom Laško in nujna medicinska pomoč pri Niko BORIČ, dr. med., spec. spl. med.

Ta članek je povzetek pisma našega jeznega bralca, ki je na t.i. 1. šolski dan (sobota 01.09.2018) iskal nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Laško.

Zdravstveni dom Laško in nujna medicinska pomočGospod se je okoli 10.00 ure zjutraj oglasil v ZD Laško, kjer so v referenčni ambulanti II, pri Niku BORIČU, dr. med., spec. spl. med. to soboto izvajali nujno medicinsko pomoč. Ob prihodu gospoda je medicinska sestra ravno odslovila družino z majhnim otrokom. Po odhodu družine je gospoda vprašala za kakšen primer gre in ta je odgovoril, da gre za vnetje ušesa, ki se vleče že tretji dan in je zaradi tega prišel iz tujine domov, ker je stanje takšno, da obstaja možnost, da bo redni pregled v ponedeljek pri osebnem zdravniku že prepozen ali vsaj izjemno boleč.

Medicinska sestra je gospoda prosila naj predloži zdravstveno izkaznico, kar je gospod tudi nemudoma storil. Dežurna medicinska sestra v On-line sistemu ZZZS opazila da gospod nima plačanega zdravstvenega zavarovanja, ker ga delodajalec ni pravočasno poravnal in ga na to tudi opozorila. Gospod ji je prijazno odvrnil, da je s problemom že seznanjen in da je že navajen, da mora pri vsakem pregledu, nujnem ali navadnem, plačati obisk pri zdravniku, kot tudi sama zdravila.

Nepotreben in žaljiv odgovor dežurne medicinske sestre

Medicinska sestra je nato žaljivo odgovorila: “A zato hodite vedno na nujno medicinsko pomoč!”. Gospod je to razumljivo razumel kot žaljivko, saj ga je medicinska sestra obtožila izigravanja zdravstvenega sistema, češ da se hodi zdraviti na nekakšen “popust”. Z drugimi besedami pa je najverjetneje želela povedati, kako si upa priti na nujno medicinsko pomoč zaradi tako nepomembne zadeve, kot je vnetje ušesa, ki je bilo ob obisku že izjemno boleče. Za medicinsko sestro je namreč očitno sobotno delo podobno “dopustu”, ki ga lahko motijo le življenjsko pomembne zdravstvene zadeve, vse ostalo žal ne spada v to kategorijo. Zato je gospod vzel zdravstveno kartico in medicinski sestri povedal, da bo ne glede na karkoli počakal do ponedeljka na reden obisk osebnega zdravnika. Kar bo pač bo!

Vzrok za žaljiv odgovor je bil obisk nujne medicinske pomoči zaradi napada, ki je bil posledica ledvičnih kamnov, mesec in pol pred tem

Gospod dokazano predvideva, da je vzrok za takšen žaljiv odgovor obisk nujne medicinske pomoči v isti referenčni ambulanti malo več kot mesec in pol pred tem, ko je gospod prišel v zdravstveni dom Laško zaradi hudih bolečin v predelu trebuha. Iz slednjega je moč sklepati, da je tudi ta primer spadal med primere, ki sodijo v kategorijo “ne moti me na delu v nedeljo”. Gospod je pojasnil, da se zaveda, da to tudi ni življenjsko ogrožajoč primer, a so mu na urgenci v Splošni bolnišnici Celje pojasnili, da so krči, ki jih povzročijo ledvični kamni podobni porodnim krčem.

Zdravstveni dom Laško in nujna medicinska pomočZdravstveni dom Laško in nujna medicinska pomoč

Prazna čakalnica tudi dve uri po tem

Pomembno dejstvo pri vsem skupaj je, da je gospod ob prihodu bil prvi na vrsti, saj v čakalnici ni bilo drugih primerov. Ko je gospod prišel domov in domačim povedal, kaj se mu je pripetilo v Zdravstvenemu domu Laško, so mu vsi svetovali naj zgodbo objavi v novicah, saj je to edinim civiliziran in eleganten način, da se zadeve izboljšajo na bolje t.j. t.i. “javni linč”. Tako je gospod, da bo novica imela večjo moč, ponovno odšel do Zdravstvenega doma Laško narediti nekaj fotografij, kjer je ponovno naletel na odprta vrata vse do ordinacije, kjer tudi tokrat ni bilo bolnikov, prav tako ni bilo nikjer ne medicinske sestre in ne zdravnika.

Zdravstveni dom Laško in nujna medicinska pomočZdravstveni dom Laško in nujna medicinska pomoč

Pregled v ponedeljek pokazal, da se je vnetje razširilo tudi na bobnič

Gospod je v ponedeljek 03.09.2018, na dejanski 1. šolski dan ponovno zglasil pri zdravniku a tokrat pri osebnem zdravniku. pri pregledu je bilo ugotovljeno, da se je vnetje razširilo tudi na bobnič, zato je gospod prejel poleg kapljic za uho Tobradex, tudi močne antibiotike Azibiot 500 mg (v čakalnici je gospod našel tudi zloženko, kako škodljivo je jemanje antibiotikov in kdaj jih ni potrebno jemati…). Gospod je tako v hudih bolečinah preživel doma dva dni (skoraj nič ni slišal zaradi zatečenega ušesa, ter komaj je jedel trdo hrano). Ko se je v četrtek 06.09.2018 zglasil na pregledu, se je desno uho začelo umirjati, a se je vnetje razširilo še na levo uho, zato je osebni zdravnik moral nadaljevati z terapijo.

Zaključek

Zgornji primer je primer slabe prakse medicinske sestre, ki je zaradi “lenuharjenja” bila nesramna. Vsem je namreč znano, da so medicinske sestre premalo plačane za svoje delo, ne dobijo izplačanih nadur, nedeljskega dela, ter so preobremenjene. A takšni primeri lahko potrdijo, da si določene medicinske sestre ne zaslužijo niti osnovne plače. Zaradi “lenuharjenja” in žaljivk, se je gospodu iz vnetja desnega ušesa, razvilo vnetje tudi bobniča in levega ušesa, ki je potem bilo potrebno zdraviti z dragimi in škodljivimi zdravili, kar pa je vse moral gospod plačati oz. plača zavarovalnica. Slednje t.j. predpisovanje zdravil po nepotrebnem je tudi glavni vzrok dejstva, da zdravstvo nima denarja za zaposlene.

Skratka, zdravljenja v referenčni ambulanti II, pri Niku BORIČU, dr. med., spec. spl. med. ob sobotah in nedeljah ne svetujemo !! Razen če ste življenjsko ogroženi !!

Svetujemo vam tudi da, si preberete zloženko:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj